Kruhový objazd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dopravná značka 213 Kruhový objazd
Dopravná značka 213 Kruhový objazd

Kruhový objazd (iné názvy okružná križovatka, rondel, v slangu kruháč, kruhák, kruhovka) je zvláštny typ križovatky, ktorý je obvykle budovaný, aby sa zvýšila bezpečnosť dopravy. Rozdeľuje križovatku na niekoľko jednoduchších križovatiek s kruhom v strede, čím sa zjednodušia pravidlá prejazdu. Veľmi využívané sú vo Francúzsku a na Britských ostrovoch. Na kruhový objazd upozorňuje vopred dopravná značka P7 (Križovatka s kruhovým objazdom).

Vďaka jednoduchosti, s ktorou sa cez kruhový objazd prechádza, je priepustnosť kruhového objazdu väčšia ako pri klasickej križovatke. Každý kruhový objazd má ale svoju kapacitu, ktorá ak sa prekročí, tak sa kruhový objazd zahltí. Najmä v mestách sú kruhové objazdy stavané aj ako okrasný prvok, pričom stredový kruh je vyzdobený kvetinami, sochami alebo vodotryskami, ako je to zvykom v Francúzsku.

Najčastejším a najnebezpečnejším omylom je, že vodič v kruhovom objazde má automaticky prednosť. Zákon však hovorí jasne: Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak nie je prednosť v jazde upravená značkami. Zbierka zákonov Pravidlo však neplatí v každej krajine.

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kruhové objazdy sú stavané hlavne z dôvodu bezpečnosti, pretože stredový kruh tvorí prirodzenú prekážku v jazde, okolo ktorej vodiči prechádzajú pomalšie, a preto nehody majú menšie následky. Vodiči na kruhovom objazde sa zväčša zrazia v ostrom uhle, čím sú menšie následky ako pri zrážke v uhle pravom, či dokonca pri čelnej zrážke. Výnimkou sú iba nehody, keď vodič prejde krížom cez stredový kruh. Riziko nehody sa zvyšuje menším polomerom kruhového objadzu. Veľkou výhodou kruhového objazdu je možnosť teoreticky nekonečného počtu odbočovacích vetiev bez ujmy na plynulosti a bezpečnosti premávky. Nevýhoda kruhových objazdov je v tom, že zaberajú pomerne veľkú plochu.

Kruhový objazd ako diaľničná križovatka[upraviť | upraviť zdroj]

Ako kruhový objazd môže byť riešená aj diaľničná križovatka alebo diaľničný nájazd, ako je to pravidlom v Spojenom kráľovstve, ale podobné riešenia nájdeme aj na výjazde D1 Bratislava - Prievoz či Liptovský Mikuláš alebo na výjazde Kittsee na rakúskej A6. Pre vodičov toto riešenie znamená najmä ľahšiu orientáciu a v prípade pomýlenia si smeru aj jednoduchšiu zmenu smeru na požadovaný smer.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kruhový objezd na českej Wikipédii.