Kúpele Piešťany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kúpele Piešťany
kúpele
Štát Slovensko Slovensko
Región Trnavský kraj
Okres Piešťany
Obec Piešťany
Nadmorská výška 162 m n. m.
Súradnice 48°35′33″S 17°50′52″V / 48,5926°S 17,8478°V / 48.5926; 17.8478
Poloha na Slovensku
Poloha na Slovensku
Poloha na Slovensku
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Funkcionalistický vodojem a zrecie bazény, v ktorých sa piešťanské bahno nasycuje minerálnymi látkami.

Kúpele Piešťanyliečebné kúpele, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti mesta, prevažne na Kúpeľnom ostrove. V priestore medzi ľavým brehom Váhu a mŕtvym obtokovým ramenom vyviera aj väčšina termálnych prameňov, ktorých teplota je 67 – 69 °C. Dostatok liečivej vody zabezpečujú studne Trajan, Patria, V1 a V4.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Minerálne pramene sú viazané na považanské zlomové pásmo, ktoré umožňuje prienik geotermálnej vody z hĺbky 2 000 metrov. Voda je akumulovaná v burdigalských (miocénnych) sedimentoch Podunajskej panvy a 50 až 60 metrov pod povrchom zachytávaná, aby nedošlo k miešaniu s podpovrchovými zdrojmi. Minerálne pramene sú sírnato-hydrouhličitanové, vápenato-horčíkové, sírne, hypotonické termy s obsahom okolo 1 500 mg minerálnych látok na liter vody a s obsahom voľných plynov, najmä sírovodíka. Úhrnná kapacita zachytených žriediel je viac ako 3 milióny litrov vody za deň.

Súčasťou liečby je balneoterapia bahnom, ktoré patrí medzi najznámejšie peloidy sveta. Vzniká chemickými a biologickými procesmi v sedimentoch Váhu za pôsobenia termálnych výverov.[1] Balneoterapia sa aplikuje na choroby pohybového ústrojenstva, poúrazové stavy, nervové choroby a mnohé ďalšie. Bahno má významné antifungálne účinky. Pre balneologické využitie je pripravované originálnou technológiou, počas ktorej podlieha procesu dozrievania a regenerácie s početnými chemickými a biologickými reakciami. V čase dozrievania sa v ňom množí 20 kmeňov teplomilných sírnych baktérií, ktoré neboli dokázané nikde inde na svete.[2] Dozreté bahno má maslovitú, mazľavú konzistenciu, je plastické, tepelne vodivé, ochladzuje sa štvornásobne pomalšie ako voda, oproti ktorej má 350-krát väčšiu viskozitu. Zrelé bahno je oceľovo modré až čierne.[3]

Indikácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • nervové ochorenia
  • ochorenia pohybového ústrojenstva
  • poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou
  • reumatické ochorenia[4]

O kúpeľnú starostlivosť sa starajú Slovenské liečebné kúpele s celkovou kapacitou 2 000 lôžok. Používa sa tu viac ako 60 rôznych liečebných procedúr a metodík. Základom sú procedúry využívajúce unikátnu minerálnu vodu a liečivé sírne bahno, ktoré sa kombinujú s vodoliečbou, individuálnou a skupinovou rehabilitáciou, masážami, uhličitou terapiou, svetloliečbou, elektroliečbou, teploliečbou a ďalšími špecializovanými výkonmi a relaxačnými procedúrami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cambel, B., 1962: Minerálne vody. in Buday, T., Cambel, B., Maheľ, M. (Editori) 1962: Vysvetlivky k prehľadnej geologickej mape ČSSR 1 : 200 000, list Wien-Bratislava. Geofond, Bratislava, 248 s.
  2. STUPPACHEROVÁ, Bianka. Bahno z Piešťan znižuje aktivitu zápalových buniek. Pravda (Bratislava: Perex), 2020-10-31. Dostupné online [cit. 2021-01-26]. ISSN 1336-197X.
  3. Zdroj k balneoterapii
  4. Indikácie v kúpeľoch

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]