Laguna di Marano

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Satelitný pohľad na lagúnu

Laguna di Marano je lagúna v severozápadnej časti Jadranského mora. Rozloha lagúny je približne 160 km². Nachádza sa približne 70 kilometrov od Benátok.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Map

Laguna di Marano sa nachádza na severovýchode Talianska. Zo severu je obklopená pobrežím Talianska a z juhu talianskymi ostrovmi. Má podlhovastý tvar zo severozápadu na juhovýchod.

Laguna di Marano začína pri meste Lignano Sabbiadoro a pokračuje 30 km východne. Je pokladaná za dvojča Benátskej lagúny, ktorá sa nachádza o niekoľko kilometrov západne od nej.[1] Geograficky sa lagúna skladá z dvoch častí: západnej Laguna di Marano a východnej Laguna di Grado. Východná časť pokrýva asi 90 km2 a nachádza sa v nej asi 120 ostrovov.[2] Táto časť je pomenovaná podľa obce Grado, ktorá sa nachádza na východnej časti lagúny.

Ostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

V Laguna di Marano sa nachádza mnoho ostrovov a medzi najznámejšie patria napríklad Isola Marinetta, Isola di Sant Andrea a Isola Gorgo.

Obce pozdĺž lagúny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Grado, známe mestečko na polostrove Laguna di Marano

Popri lagúne je mnoho menších mestečiek. Medzi najznámejšie patria tieto prístavné mestá:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Guida d'Italia. Friuli-Venezia Giulia. Touring Editore S.r.l. and Arnaldo Mondadori Editore. Milano, 2005, s. 511-516
  2. Laguna di Grado (in Italian)[nefunkčný odkaz]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marano Lagoon na anglickej Wikipédii.