Leelee Sobieski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leelee Sobieski
v roku 2012
Celé menoLiliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieski
Narodenie 10. jún 1983 (40 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, umelkyňa
Roky pôsobenia1994 – 2012
ManželMatthew Davis (2008 - r. 2009)
Adam Kimmel (od 2010)
Deti2

Liliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieski (* 10. jún 1983, New York, New York, USA) je americká umelkyňa a bývalá herečka. Je známa z filmov ako Drvivý dopad (1998), Nepobozkaná (1999), Jana z Arku (1999), Sklenený dom (2001), Jazda do pekiel (2001), 88 minút (2007), V mene kráľa (2007), Nočný vlak (2009), Reklama (2012) a z televízneho seriálu Okrsok 22 (2012).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Leelee Sobieski sa narodila v New Yorku. Jej matka, Elizabeth Sobieski je americká filmová producentka a scenáristka, ktorá pracovala aj ako jej manažérka, a jej otec Jean Sobieski je maliar pochádzajúci z Francúzska a má poľsky a švajčiarsky pôvod. Jej starý otec z matkinej strany, kapitán námorníctva Spojených štátov amerických Robert Salomon a bol židovského pôvodu. Má mladšieho brata.

Jej krstné meno Liliane, bolo meno jej starej mamy z otcovej strany. Jedno z jej stredných mien, Elsveta, je odvodené od mena jej matky, Elizabeth.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Leelee Sobieski si prvýkrát všimol hľadač talentov v jedálni súkromnej školy v New Yorku. Toto stretnutie viedlo k tomu, že bola pozvaná na konkurz na rolu Claudie vo filme Interview s upírom v roku 1994 ale rolu nezískala. V roku 1994 účinkovala v televíznom filme Stretnutie po boku Marlo Thomas a Frances Sternhagen. O rok neskôr si zahrala Kôň pre Danny, kde stvárnila hlavnú detskú rolu.

V roku 1997 si zahrala po boku Tima Allena, Martina Shorta a Valerie Mahaffey v komédii Džungľa ako džungľa. O rok neskôr získala väčšiu popularitu vo filme Drvivý dopad. V rovnakom roku si zahrala po boku Barbary Hershey vo filme Vojakova dcéra neplače.

V roku 1999 účinkovala vo filmoch Nepobozkaná, Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň a Jana z Arku, pričom televízny film Jana z Arku jej vyniesol nomináciu na Emmy a Zlatý glóbus a stala sa najmladšou herečkou, ktorá kedy stvárnila Janu z Arku na televíznych či filmových obrazovkách.

Za stvárnenie hlavnej úlohy v televíznom filme Povstanie z roku 2001 získala druhú nomináciu na Zlatý glóbus. V rovnakom roku účinkovala po boku Paula Walkera vo filme Jazda do pekiel a po boku Diane Lane a Stellana Skarsgårda vo filme Sklenený dom.

V roku 2003 si zahrala postavu Cécile de Volanges v minisérii Nebezpečné známosti. Ďalej hrala v americkej dráme Znásilnené po boku hereckého obsadenia ako Ty Jones, Timothy Hutton a Azura Skye.

V roku 2007 hrala vo filme V mene kráľa. O rok neskôr hrala vo filme 88 minút. V roku 2009 si zahrala vo filme Nočný vlak.

V roku 2011 hosťovala v jednej z epizód televízneho seriálu Dobrá manželka. Od apríla 2012 do augusta 2012 hrala hlavnú úlohu v televíznom seriály Okrsok 22. V roku 2012 ukončila svoju hereckú kariéru a začala sa venovať skôr umeleckej činnosti.

Umelecká činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju umeleckú kariéru začala s manželským menom Leelee Kimmel. Maľuje a vyrezáva abstraktné diela a pracuje vo VR pomocou Google Tilt Brush. Používa svetlé farby, abstraktné a textúrované tvary plávajúce buď na veľkom čiernom alebo bielom pozadí.

Jej debut na samostatnej výstave v roku 2018 s názvom „Channels“ bol otvorený v Journal Gallery vo Williamsburgu v Brooklyne a získal pozitívne recenzie. Vogue uviedol, že výstava a jej práca si „zaručujú vážne zásluhy“.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2009 začala chodiť s módnym návrhárom Adamom Johnom Kimmelom, s ktorým sa zasnúbila v máji toho istého roku. Svadbu mali v roku 2010. Spolu majú dve deti a bývajú v časti Red Hook v Brooklyne.

Sobieski hovorí plynule po francúzsky, čo sa naučila od svojho otca narodeného vo Francúzsku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Leelee Sobieski na anglickej Wikipédii.