Tim Allen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tim Allen
v roku 2012
Celé menoTimothy Alan Dick
Narodenie 13. jún 1953 (70 rokov)
Denver, Colorado, USA
Povolanieherec, komik
Roky pôsobenia1975 – súčasnosť
ManželkaLaura Diebel (od 1984 - 2003)
Jane Hajduk (od 2006)
Deti2

Tim Allen (* 13. jún 1953, Denver, Colorado, USA) je americký herec a komik. Je známy z televízneho seriálu Kutil Tim (1991 - 1998).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Allen sa narodil v Denveri, v štáte Colorado. Je tretím najstarším zo šiestich detí. Jeho otec zomrel pri autonehode v novembri 1964 pri zrážke s opitým vodičom. O dva roky neskôr sa jeho matka vydala a presťahovala sa so svojimi šiestimi deťmi do Birminghamu v štáte Michigan. Allen navštevoval v Birminghame divadelné a hudobné kurzy. V roku 1976 získal titul bakalára v odbore komunikácie so špecializáciou na rozhlasovú a televíznu produkciu s vedľajším zameraním na filozofiu a dizajn.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Allen začal svoju hereckú kariéru ako komik v roku 1975. Neskôr pár rokov nevystupoval kvôli tomu, že bol vo väzení. Po prepustení z väzenia v roku 1981 sa vrátil ku komédii. Presťahoval sa do Los Angeles a stal sa pravidelným účinkujúcim v The Comedy Store. Začal vystupovať v stand-up vystúpeniach v nočných diskusných reláciách a špeciálnych záznamoch a filmoch.

V roku 1991 až do roku 1998 stvárnil hlavnú postavu v televíznom seriály Kutil Tim, ktorý ho do značnej miery preslávil. Za svoj herecký výkon získal aj niekoľko nominácii, pričom obdržal jeden Zlatý glóbus.

V roku 1994 si zahral vo filme Santa Claus. Film bol pomerne úspešný a mal dve ďalšie pokračovania, pričom v roku 2022 sa dočkal aj televízneho seriálu. Okrem prvej časti filmu bola vo všetkých ďalších jeho hlavnou hereckou kolegyňou herečka Elizabeth Mitchellová. O rok neskôr sa pripojil k dabingovému obsadeniu animovaného filmu Toy Story. Nasledujúci rok sa vrátil k dabingu v Toy Story 2, ktorý bol finančným a kritickým hitom. Pracoval aj na ďalších pokračovaniach.

V roku 2006 si zahral vo filme ZOOM: Akadémia pre superhrdinov. O rok neskôr si zahral vo filme Divé svine po boku hercov John Travolta, Martin Lawrence, William H. Macy a Ray Liotta.

V roku 2011 do roku 2021 účinkoval v televíznom seriály Last Man Standing.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1984 sa oženil s Laurou Deibel. Majú spolu dcéru narodenú v decembri 1989. V roku 1999 sa Allen s manželkou rozišiel a rozvod sa uskutočnil v roku 2003. Allen sa oženil druhý krát s herečkou Jane Hajduk v októbri 2006. V marci 2009 sa im narodila dcéra Elizabeth.

Allen je silný republikán. Je aj automobilový nadšenec a súťažil vo vytrvalostných pretekoch pre Saleen v 90. rokoch. Vlastní aj zbierku áut. Allen sa tiež podieľa na filantropickom úsilí pomôcť znížiť bezdomovectvo.

Zatknutia[upraviť | upraviť zdroj]

2. októbra 1978 bol Allen zatknutý na medzinárodnom letisku Kalamazoo/Battle Creek International Airport za držanie viac ako 650 gramov (1,43 lb) kokaínu. Následne bol obvinený z trestného činu obchodovania s drogami a uviedol mená ďalších dílerov výmenou za trest odňatia slobody na tri až sedem rokov namiesto možného doživotného väzenia. Bol podmienečne prepustený 12. júna 1981 po dvoch rokoch a štyroch mesiacoch vo Federálnom nápravnom ústave Sandstone v štáte Minnesota.

V roku 1998 bol Allen zatknutý za jazdu pod vplyvom v Birminghame v štáte Michigan. V tom čase mal obsah alkoholu v krvi 0,15, čo je takmer dvojnásobok zákonného limitu v Michigane. Bol odsúdený na ročnú podmienku a v rámci súdnej povinnosti nastúpil na rehabilitačnú kliniku pre alkoholizmus.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tim Allen

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tim Allen na anglickej Wikipédii.