Leukémia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Leukémia je zhubné ochorenie krvi, pri ktorom dochádza v kostnej dreni k množeniu a hromadeniu bielych krviniek a hlavne ich nezrelých foriem. Tieto bunky postupne obsadzujú priestory v kostnej dreni a potláčajú normálnu krvotvorbu. Je najčastejším druhom rakoviny u detí vo vyspelom svete. Pri leukémii sa pacient cíti unavený a chudne. Medzi ďalšie príznaky patrí: bledosť, únava, dýchavičnosť, tlak a pocit plnosti v nadbrušku, chudnutie, zvýšená krvácavosť (napríklad časté krvácanie z nosa) a zväčšenie sleziny.

Delenie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa pôvodu nádorových buniek[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa priebehu[upraviť | upraviť zdroj]

Leukémie a malígne lymfómy – začiatok choroby je v bunkovej mutácii; vzniká základ pre vývoj malígneho klonu s abnormálnou rastovou rýchlosťou. Akútna lymfoblastická leukémia – malígne množenie sa lymfoidných buniek, ktoré sú v rôznom štádiu zrelosti. Príznaky choroby sa objavujú po 2 – 6 týždňoch. Dieťa je bledé, unavené. S postupom ochorenia sa zväčšujú lymfatické uzliny, pečeň a slezina. Je sklon ku krvácaniu do kože a slizníc, krvácaniu z nosa.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Leukémia sa lieči kombináciou cytostatickej a hormonálnej liečby, rádioterapie a transplantácie kostnej drene pokrvného príbuzného. Cieľom je zastaviť leukemický proces, zlikvidovať leukemické bunky a obnoviť krvotvorbu.

lymfocytárna leukémia myeloidná leukémia
akútna leukémia akútna lymfocytárna leukémia
ALL
akútna myeloidná leukémia
AML
chronická leukémia chronická lymfocytárna leukémia
CLL
chronická myeloidná leukémia
CML

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Leukémia
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Leukémia