Lewis Hine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lewis Hine
Lewis Hine
Narodenie26. september 1874
Oshkosh, Wisconsin, USA
Úmrtie3. november 1940 (66 rokov)
Dobbs Ferry, New York, USA
Alma materColumbia University
New York University
University of Chicago
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Lewis Hine
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Lewis Hine

Lewis Wickes Hine (* 26. september 1874, Oshkosh, Wisconsin, USA – † 3. november 1940, Hastings-on-Hudson, New York) bol americký fotograf, zakladateľ dokumentárnej fotografie.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Ukážka zo série portrétov pracovníkov robotníckej triedy

Ako osemnásťročný, potom ako jeho otec zahynul pri nehode, začal pracovať, aby našetril peniaze na štúdium na vysokej škole. Študoval sociológiu na University of Chicago, Columbia University a na New York University. Stal sa učiteľom v New Yorku na Ethical Culture Fieldston School a svojich študentov viedol k tomu, aby využívali fotografiu ako vzdelávacie médium.[1] Triedy cestovali na Ellis Island v New York Harbor a fotografovali tisíce prisťahovalcov, ktorí tam každý deň prichádzali. V rokoch 19041909 urobil Hine cez 200 fotografií a dospel k záveru, že fotožurnalistika ho pravdepodobne priťahuje najviac.[2]

Fotožurnalistika[upraviť | upraviť zdroj]

Fotografia z roku 1908 sa venuje téme detskej práce

V roku 1908 sa stal fotografom National Child Labor Committee (NCLC), komisie bojujúcej za práva detí, ktoré boli nútené pracovať. V nasledujúcich desiatich rokoch zdokumentoval pracujúce deti, so zámerom pomôcť NCLC tieto praktiky zastaviť. V rokoch 1906 až 1908 sa živil ako fotograf na voľnej nohe pre magazín The Survey, ktorý sa zaoberal sociálnou reformou. Všetky tieto fotografie urobil, aby ukázal krutosť, ktorá sa páchala na deťoch nútených pracovať.

V roku 1908 fotografoval život v oblastiach, kde sa spracovávala oceľ, a obyvateľov Pittsburghu v Pensylvánii pre významnú sociologicku štúdiu s názvom The Pittsburgh Survey (prieskum Pittsburghu). Počas prvej svetovej vojny a po nej dokumentoval Americký červený kríž, ktorý pomáhal v Európe. V dvadsiatych a začiatkom tridsiatych rokov fotografoval sériu „pracovných portrétov“, ktoré zdôrazňovali prínos človeka modernému priemyslu.

V roku 1930 bol Lewis Hine poverený, aby zdokumentoval stavbu Empire State Building. Fotografoval robotníkov v nebezpečných pózach, keď zabezpečovali kovové a oceľové nosné konštrukcie budovy, pričom riskoval rovnako ako oni. Aby zhotovil tie najprínosnejšie snímky, hojdal sa v špeciálne upravenom koši vo výške viac než 300 metrov nad Piatou Avenue.[3]

Počas veľkej hospodárskej krízy pracoval znova pre Červený kríž. Fotografoval vyprahnutý americký Juh a pre Tennessee Valley Authority (TVA) zdokumentoval život v horách vo východnom Tennessee. Pôsobil aj ako vrchný fotograf pre Works Progress Administration (WPA), národný výskumný projekt, ktorý sa zameriaval na skúmanie zmien v priemysle a ich dopad na zamestnanosť. Bol tiež členom fakulty na Ethical Culture Fieldston School.

Americká národná knižnica vlastní viac než 5 000 Hineho fotografií, vrátane snímok z nútených detských prác, fotografií pre Červený kríž, pracovných portrétov a snímkov pre TVA a WPA.

Staroba[upraviť | upraviť zdroj]

Robotník pracujúci na stavbe Empire State Building, 1930

V roku 1936 Hineho vybrali ako fotografa pre národný výskumný projekt Správy pracovných projektov, ale jeho práca nebola nikdy dokončená.

Posledný rok života bol naplnený bojom spojeným so stratou vládnej a spoločenskej podpory. Jeho práca, ani predošlá ani súčasná, nikoho nezaujímala a Lewis Hine bol odkázaný na rovnakú úroveň chudoby, ako predtým zaznamenal vo svojich fotografiách. Zomrel v roku 1940 vo veku 66 rokov po operácii v nemocnici Dobbs Ferry Hospital v Dobbs Ferry v New Yorku.[4]

Významné fotografie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Steam Fitter, 1920
  • Workers, Empire State Building, 1931
  • Child Labor: Girls in Factory, 1908

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SMITH-SHANK, Deborah L. Lewis Hine and His Photo Stories: Visual Culture and Social Reform. Art Education, marec 2003, roč. 56, čís. 2, s. 33–37. Dostupné online. ISSN 0004-3125. (po anglicky)
  2. TRONCALE, Anthony T. About Lewis Wickes Hine [online]. The New York Public Library, [cit. 2009-06-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. TRONCALE, Anthony T. Facts about the Empire State Building [online]. The New York Public Library, [cit. 2009-06-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Lewis W. Hine; Photographer Whose Pictures Showed Conditions in Factories. The New York Times, 4. november 1940, s. 19. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lewis Hine

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lewis Hine na českej Wikipédii.