Lindwurmia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lindwurmia
Spodná Jura, približne pred 201 - 199 miliónmi rokov (stupeň Hettang)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lindwurmia thiuda
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Lidnwurmia je rod ranného plesiosaura patriaceho k najstarším objaveným druhom, spolu s Anningasaurou môžu patriť do čeľade Rhomaleosauridae, alebo môžu byť blízkymi príbuznými tejto skupiny. Bola objavená v dnešnom Nemecku, jediný druh je Lindwurmia thiuda.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Lindwurmia je rod pomerne malého plesiosaura, dĺžka sa pravdepodobne pohybovala okolo dvoch alebo troch metrov. Pravdepodobne žila v plytkom mori, ktoré pokrývalo veľkú časť západnej Európy. Podobne ako väčšina plesiosaurov, aj Lindwurmia sa pravdepodobne živila rybami a inými morskými živočíchmi, na čo jej dobre slúžil pretiahnutý krk. Ako väčšina primitívnych plesiosaurov, aj Lindwurmia mala krk kratší ako vyspelejšie formy, ktoré sa vyvinuli až neskôr.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Tento plaz patrí do skupiny primitívnych plesiosaurov, ktoré mali evolučne blízko k rhmaleosauridom, z ktorých sa neskôr vyvinuli veľké mäsožravce s krátkym krkom. K najbližším príbuzným tohto druhu pravdepodobne patrili iné primitívne plesiosaury, ako napríklad Anningasaura, Bobosaurus alebo Termatosaurus. Tieto plesiosaury sa vyznačovali kratším krkom a vyskytovali sa hlavne v Európe.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]