Lineárna molekulárna geometria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lineárna molekulárna geometria
Príklady CO2, XeF2
Bodová grupa D∞h
Koordinačné číslo 2
Väzbový uhol 180°
Fluorid berýlnatý (BeF2), molekula s lineárnou geometriou na atóme fluóru (v strede)

Lineárna molekulárna geometria popisuje geometriu (priestorové usporiadanie) molekuly, v ktorej je centrálny atóm viazaný na dva ďalšie atómy (alebo ligandy), medzi ktorými je väzbový uhol 180°. Lineárne organické molekuly, napríklad acetylén (HC≡CH), sú často popisované pomocou sp hybridizácie orbitálov na uhlíkových atómoch. Podľa teórie VSEPR majú lineárnu geometriu molekuly, ktorých centrálny atóm je viazaný na dva atómy (alebo ligandy) a má nula alebo tri voľné elektrónové páry (teda molekuly typu AX2 or AX2E3, v AXE zápise). Príkladmi neutrálnych molekúl AX2 s lineárnou geometriou sú:

Dva sp orbitály

Najdôležitejšiou lineárnou molekulou s viac ako troma atómami je acetylén (H−C≡C−H), v ktorom sa každý atóm uhlíka dá považovať za centrálny atóm s jednoduchou väzbou na atóm vodíka a trojitou väzbou na druhý atóm uhlíka. Medzi lineárne anióny patria azidový anión (N3-) a tiokyanát (SCN-). Príkladom lineárneho katiónu je nitrónium (NO2+).[2]

Lineárna geometria nastáva i u molekúl AX2E3 (centrálny atóm s tromi voľnými elektrónovými pármi viazaný na dva atómy), napríklad fluorid xenónatý (XeF2)[1] a trijodidový anión (I3-), v ktorom je jeden jód viazaný na ďalšie dva atómy jódu. V týchto molekulách tvoria valenčné elektrónové páry tvar trigonálnej bipyramídy, kde tri voľné elektrónové páry sú v rovine, pretože tam si menej zavadzajú, a väzby na atómy sa nachádzajú vo vrcholoch pyramíd, takže vzniká tvar lineárnej molekuly.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b HOUSECROFT, Catherine E.. Inorganic chemistry. Upper Saddle River, N.J. : Pearson Prentice Hall, 2005. (2nd ed.) Dostupné online. ISBN 0-13-039913-2.
  2. GREENWOOD, N. N.; EARNSHAW, A.. Chemistry of the Elements. 2nd. vyd. Oxford : Butterworth-Heinemann, 1997.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Linear molecular geometry na anglickej Wikipédii.