Lobpön Cečhu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lobpön Cečhu Rinpočhe (1918, Bhután - 10. jún 2003, Bangkok, Thajsko) bol veľký majster tibetského buddhizmu široko uznávaný v regióne Himalájí. Mal mnoho študentov tak na Východe, ako aj na Západe.

Ako chlapec sa stal mníchom v najväčšom kláštore Bhutánu, Phunaka Dzong. Trénoval s významnými učiteľmi hlavných škôl tibetského buddhizmu, zvlášť z línií Drugpa Kagjü a Karma Kagjü. Po stretnutí s J.S. 16. Karmapom v Bhutáne v roku 1944 sa stal jeho blízkym žiakom a prijal od neho transmisiu línie Karma Kagjü.

Aktivita[upraviť | upraviť zdroj]

Lobpön Cečhu Rinpočhe pôsobil v Káthmandu v Nepále a bol kľúčovou postavou pri živení rozvoja buddhizmu v Nepále počas okupácie Tibetu Čínou.

Bol prvým učiteľom lámu Oleho Nydahla, jedného z najaktívnejších majstrov buddhizmu na Západe, a tiež veľkou inšpiráciou pre prácu lámu Oleho pri prenose buddhizmu diamantovej cesty na Západ.

Lobpön Cečhu Rinpočhe prišiel prvýkrát na Západ v roku 1988 na pozvanie Oleho Nydahla, kedy odovzdal učenia a transmisiu mnohým študentom. V priebehu nasledujúcich pätnástich rokov bol podporou tisíckam ľudí v Európe, Rusku a Amerike.

V roku 1997 Lobpön Cečhu Rinpočhe založil Buddha Dharma centre, kláštor neďaleko slávnej stúpy Svájambhú v Kátmandú.

Počas svojho života sa zasadil o vybudovanie mnohých stúp na Východe aj Západe, stavieb, ktoré symbolizujú osvietenú myseľ Buddhu. Korunným klenotom jeho produktívneho života a jeden z jeho najvzácnejších odkazov je Stúpa osvietenia v španielskej Benalmádene. Bola inaugurovaná v roku 2003, je vysoká 33 metrov (108 stôp). Dosiaľ je to najväčšia stúpa na Západe.

Lobpön Cečhu Rinpočhe umrel 10. júna 2003.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]