Lodewijk van den Berg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lodewijk Van den Berg
astronaut NASA
Lodewijk van den Berg
Št. príslušnosťHolandsko/USA
Stavzosnulý
Narodenie24. marec 1932
Sluiskil, Holandsko
Úmrtie16. október 2022 (90 rokov)
Predchádzajúce zamestnaniechemik
Čas vo vesmíre7 dní 8 minút
Kozmonaut od1983
MisieSTS-51-B
Znaky misií

Lodewijk van den Berg (* 24. marec 1932, Sluiskil, Holandsko – † 16. október 2022)[1] bol americký astronaut holandského pôvodu, 167. človek vo vesmíre.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé vysokoškolské štúdium so zameraním na chémiu absolvoval v rodnom Holandsku, bola to Technical University v Delfte. Absolvoval ju roku 1961 a ďalšie školy a zamestnania absolvoval v USA. Bolo to štúdium aplikovanej vedy na University of Delaware, ktorú ukončil v roku 1975 v titulom doktora PhD. Potom si našiel zamestnanie u EG & G Corp kalifornskej Golete, kde tento vedec zostal osem rokov. Roku 1983 vstúpil do NASA, kde sa podrobil výcviku astronautov v Houstone a v roku 1985 absolvoval let do vesmíru. Po návrate z NASA odišiel k spoločnosti Constellation Technology Corp v Largo na Floride. Tu pôsobil do roku 2004, teda svojich 72 rokov.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Zúčastnil sa sedemdňovej misie STS-51-B s raketoplánom Challenger na jar roku 1985. Sedemčlennú posádku tvorili: Robert Overmyer, Frederick D. Gregory, William Thornton, Norman Thagard, Don Lind, Taylor Wang a dr. Van den Berg. Štartovali z rampy 39 na Vesmírnom stredisku Johna F. Kennedyho. V raketopláne so sebou mali západonemecké laboratórium Spacelab 3 a v ňom okrem série prístrojov k vedeckým experimentom tiež niekoľko zvierat - opičky, potkany. Úspešný let (podľa katalógu COSPAR 1985-034A) bol zakončený pristátím na základni Edwards v Kalifornii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zeeuwse astronaut Lodewijk van den Berg overleden [online]. [Cit. 2022-10-17]. Dostupné online. (po flámsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lodewijk van den Berg na českej Wikipédii.