Louis Renault (priemyselník)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Louis Renault
francúzsky priemyselník, priekopník automobilizmu
francúzsky priemyselník, priekopník automobilizmu
Narodenie12. február 1877
Paríž, Francúzsko
Úmrtie24. október 1944 (67 rokov)
Fresnes, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Louis Renault

Louis Renault (* 12. február 1877, Paríž, Francúzsko – † 24. október 1944, Fresnes) bol francúzsky priemyselník, zakladateľ automobilky Renault a priekopník automobilového priemyslu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v parížskej meštiackej rodine. V roku 1898 založil automobilku Renault. Dal si patentovať priamy záber, prevodový mechanizmus, ktorý jeho prvému vozidlu, „neforemnej, ale živej vzorke“, umožnil vyjsť na 13 % svah ulice Lepic. Neskôr ho začali používať všetci výrobcovia automobilov vrátane amerických. Následne si dal patentovať aj rad ďalších vynálezov a zlepšení, najmä turbokompresor.

Počas prvej svetovej vojny preorientoval výrobu závodu na vojenské potreby. Navrhol a vyrobil prvý masovo nasadený francúzsky tank Renault FT17, v ktorom zaviedol ako prvý dodnes používanú konfiguráciu s vodičom vpredu, motorom vzadu a vežou na vrchu korby. Továrne Renault ďalej vyrábali delostrelecké granáty, náradie, nosidlá, letecké motory neskôr celé lietadlá. Podnik sa zaoberal aj nákladnými vozidlami a úžitkovými vozidlami každého druhu, železničnými motorovými vozidlami a traktormi, ale tiež letectvom, ktoré v raste podniku zohrávalo svoju úlohu až do roku 1939.

Počas druhej svetovej vojny v období okupácie Francúzska Louis Renault udržal svoje priemyselné závody v činnosti a plnil objednávky Nemcov. Od roku 1942 začal trpieť ťažkými zdravotnými problémami. Po oslobodení Francúzska bol uväznený. Zomrel za nejasných okolností 24. októbra 1944 vo väzení, kým čakal na súdny proces v oslobodenom Francúzsku. Nikdy nebol súdený ani odsúdený. Na základe nariadenia generála de Gaulle bol Renaultov majetok zabavený a podnik znárodnený. V roku 1945 sa tak z neho stal „Régie Nationale des Usines Renault“. Renaultov podnik bol jediný veľký podnik, ktorý zostal po vojne na stálo vo vlastníctve štátu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Louis Renault na anglickej Wikipédii.