Louth (grófstvo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Louth
(County Louth)
Írske grófstvo
Erb
Motto: Lugh sáimh-ioldánach
Štát Írsko Írsko
Provincia Leinster
Rieky Flurry, Castletown, Fane, Glyde, Dee, Boyne
Súradnice 53°50′S 6°30′Z / 53,833°S 6,500°Z / 53.833; -6.500
Hlavné mesto Dundalk
Najvyšší bod Slieve Foye
 - výška 588 m n. m.
Rozloha 820 km² (82 000 ha)
Obyvateľstvo 111 267 (2006) [1]
Hustota 135,69 obyv./km²
Kód LH
Poloha grófstva v Írsku
Poloha grófstva v Írsku
Wikimedia Commons: County Louth
Webová stránka: http://www.louthcoco.ie/en/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Louth (angl. (County) Louth, ír. (Contae) Lú) je grófstvo v írskej provincii Leinster. Je to územne najmenšie grófstvo, správnym strediskom je Dundalk.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Grófstvo leží na pobreží Írskeho mora, jeho zálivu Dundalk Bay a lagúnového jazera Carlingford Lough. Na severe hraničí so Severným Írskom, na západe s grófstvom Monaghan a na západe i juhu s grófstvom Meath. Časť južnej hranice tvorí rieka Boyne.

Na severovýchode vybieha do mora polostrov Cooley so značne zvlneným reliéfom. Tu sa vypína aj najvyšší bod grófstva - Slieve Foye (588 m n. m.).

Najvýznamnejšie rieky pretekajúce grófstvom sú: Flurry, Castletown ústiaca do Dundalk Harbour, Fane, Glyde s Dee a spomenutá Boyne s prítokom Mattock.

Sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Správnym strediskom grófstva je mesto Dundalk, ktoré je zároveň najľudnatejším mestom. Druhým najväčším mestom je Drogheda, ktoré sa rozširuje na územie grófstva Meath. Tretím najľudnatejším mestom je s veľkým odstupom Ardee. K významným sídlam ďalej patria: Blackrock, Carlingford, Castlebellingham, Clogherhead, Dunleer, Greenore, Louth, Omeath, Termonfeckin.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Východnou časťou územia prechádza významná dopravná spojnica Dublin - Belfast, jednak ako cestná - diaľnica M1, jednak ako železničná. Diaľnica vedie v úseku Drogheda/hranica s grófstvom Meath - Dunleer - Dundalk, končí severne od mesta a pokračuje ďalej na sever k severoírskej hranici ako cesta N1. K ďalším dôležitým cestám sa radia R132 (Drogheda - Dunleer - Dundalk), N52 (Dundalk - Ardee - Kells), N2 (Slane - Ardee - Carrickmacross), R178 (Dundalk - Carrickmacross), R173 (Dundalk - Carlingford - Omeath - Newry) a N53 (Dundalk - Castleblaney).

Železničná doprava je reprezentovaná spomenutou železničnou traťou, na ktorej sú na území grófstva dve železničné stanice (Drogheda, Dundalk). Z nej odbočuje v Droghede trať do Navanu, ktorá je však využívaná len pre nákladnú dopravu.

V Dundalku je námorný prístav, ďalšie menšie prístavy sú v Greenore a Clogherhead. Prístav je tiež na rieke Boyne v Droghede.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Central Statistics Office Census 2006 Reports. Central Statistics Office Ireland [online]. Stationery Office, Dublin, Írsko, apríl 2007. Dostupné online. (anglický)