Mária Magyarová Plšeková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mária Plšeková)
Mária Magyarová Plšeková
slovenská organistka
Narodenie26. júl 1978 (45 rokov)
Nitra, Slovensko
Alma materUniverzita Konštantína Filozofa v Nitre

Mgr. Mag.art. Mária Magyarová Plšeková, PhD. (* 26. júl 1978, Nitra) je slovenská organistka, organizátorka organového festivalu Ars Organi v Nitre.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Organovej hre sa začala venovať ako trinásťročná. Je absolventkou Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre aprobácie hudobná výchova - anglický jazyk. Hru na organe študovala najprv na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch a neskôr na Viedenskej hudobnej univerzite v koncertnej triede prof. Martina Haselböcka. V roku 2008 ukončila doktorandské štúdium na Katedre hudby Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Účinkovala na mnohých organových koncertoch a medzinárodných festivaloch na Slovensku i v zahraničí (Nemecko, Holandsko, Anglicko, Rakúsko, Fínsko, Poľsko, Nórsko, Maďarsko, Česko). Venuje sa i komornej hre a pravidelne spolupracuje s viacerými umelcami. V období rokov 2001 – 2004 pôsobila v Anglicku, kde vyučovala hru na klavír a hudobnú teóriu na Oakham School a popri tom bola vyhľadávaná organistka a korepetítorka. V roku 2014 nahrala pre Slovenský rozhlas organovú tvorbu Petra Kolmana, slovenského skladateľa žijúceho v Rakúsku. V roku 2018 jej bola udelená cena Sebastian za mimoriadny prínos k odkazu Johanna Sebastiana Bacha pre súčasníkov. Popri koncertovaniu sa venuje i pedagogickej činnosti a komponuje. Na jeseň 2021 nahrala CD nahrávku v spolupráci s harfistkou Adrianou Antalovou „Impressions for Organ and Harp“. V súčasnosti pedagogicky pôsobí na Súkromnom konzervatóriu v Nitre,[2] koncertuje a zároveň pôsobí ako organistka v chráme Navštívenia Panny Márie v Nitre.[3] Je zakladateľkou a dramaturgičkou medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra a Orgelherbst Bruck an der Leitha - Hainburg an der Donau v Rakúsku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ars Organi
  2. Pedagógovia školy [online]. [Cit. 2013-02-27]. Dostupné online. Archivované 2014-09-14 z originálu.
  3. mojanitra.sk[nefunkčný odkaz]