Ménas (z al-Ašmúnajnu)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
svätý
Ménas
koptský mních mučeník
Biografické údaje
Narodenierané 7. storočie
Achmín, Egypt
Úmrtiepo 641
Egypt
Uctievanie
CirkevKoptská ortodoxná cirkev, Etiópska ortodoxná cirkev

Svätý Ménas (iné tvary pozri pod Ménas; * rané 7. storočie, Achmín, Egypt – † po 641, Egypt) bol koptský asketik a mučeník. Koptská cirkev ho uctieva ako svätého a jeho spomienku si pripomína 17. amšíra.[1][2] V etiópskom synaxári sa spomína 17. jäkatitu, čo má byť tiež jeho údajný deň umučenia.[3] Meno Ménas nieslo viacero koptských svätcov a mučeníkov, pozri Ménas.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa koptského synaxára sa mal narodiť do roľníckej rodiny v Achmíne. V mladom veku vstúpil do kláštora v rodnom meste a neskôr odišiel do kláštora pri al-Ašmúnajne. Keď do Egypta (641)[2] vtrhli moslimskí Arabi, požiadal predstaveného kláštora, aby smel vyhľadať vodcu moslimov, ktorého sa chcel spýtať, či naozaj odmietajú božstvo Ježiša Krista. Po tom, čo mu mal túto informáciu veliteľ vojsk potvrdiť a po tom, čo Ménas odcitoval stať Jn 3,36 („Kto verí v Syna, má večný život. Kto však odmieta Syna, neuzrie život, ale spočíva na ňom Boží hnev.“), mal byť Ménas arabským vojvodcom sťatý a jeho telo hodené do Nílu. Jeho pozostatky boli podľa legendy zachránené Koptmi.[1][2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b COQUIN, R. G. MENAS OF AL-ASHMUNAYN, SAINT. In: The Coptic Encyclopedia. Ed. Aziz S. Atiya. Vol. 5. Jo – Mu. New York : Macmillan Publishing Company, 1991. ISBN 0-02-897025-X. S. 1589.
  2. a b c ABULIFF, Wadi. MENA [di AL-AŠMŪNAYN]. In: Enciclopedia dei santi: Le Chiese orientali. Vol. II. (Gir - Z). Roma : Città Nuova, 1999. (Bibliotheca sanctorum orientalium.) ISBN 88-311-9317-1. S. 486.
  3. Etiópsky synaxár. Dostupné online [cit. 3-8-2022]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]