TJ Tatran Krásno nad Kysucou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
TJ Tatran Krásno nad Kysucou
Celý názovTelovýchovná jednota Tatran Krásno nad Kysucou
PrezývkaVrabčiari
Tatranček
Založený1925
ŠtadiónMestský štadión Krásno nad Kysucou
Kapacita5000 divákov (1000 miest na sedenie)
PredsedaPeter Kršiak
TrénerSlovensko Vladimír Kuťka
LigaIII. liga
2021/2211. miesto
Domáce farby
Hosťovské farby
Tretie farby

TJ Tatran Krásno nad Kysucou je futbalový klub z mesta Krásno nad Kysucou. Momentálne hrá v 3. slovenskej futbalovej lige.

História oddielu[upraviť | upraviť zdroj]

Futbalový klub v Krásne nad Kysucou bol založený vtedajším žiakom druhej triedy Jánom Novákom. V roku 1924 Novákov klub sa pod názvom Športová mládež Krásno stretla v zápase s hráčmi z oščadnickej píly. Obe strany hrali s 9 hráčmi. Zápas skončil 2:1 (2:0). Po víťaznom zápase nasledoval historicky prvý zápas Krásna s Čadcou, ktorý však ŠM Krásno prehralo 0:4 (0:2).

Telovýchovnú jednotu založili v roku 1925 a dostala názov Orol. Názvy klubu sa menili postupne:

  • 1930 - ŠK Sokol
  • 1949 - TJ Drevina
  • 50. roky - TJ Tatran Krásno nad Kysucou
  • 2008 - MŠK Tatran Krásno nad Kysucou.
  • 2012 - TJ Tatran Krásno nad Kysucou
Vstupná brána do športového areálu

V roku 1930 - 1932 bol víťazom pohára kysuckých hlasov a v ročníkoch 1932, 1933 víťazom Putovného Futbalového pohára. V roku 1950 vďaka riaditeľovi DREVINY Ing. Mikulášovi Bírošovi bola postavená tribúna pre 500 divákoch so sociálnym zariadením, šatňami, klubovňou a ústredným kúrením. Už v tej dobe patrila na Kysuciach k najhonosnejším tribúnam. V roku 1954 sa prikročilo k opätovnému zväčšeniu areálu, zväčšila sa hracia plocha, zriadila sa atletická dráha, doskočiská a betónové kruhy pre vrhačské disciplíny. V roku 1956 skončilo Krásno na 7. mieste skupiny F. V roku 1958 Krásno zostupilo do I. A triedy Žilinskeho kraja, kde nakoniec skončilo na 1. mieste.

Tento úspech znamenal návrat do E skupiny, kde nakoniec Krásno skončilo na 12. mieste. Na začiatku 60. rokoch zrušili oblastné skupiny F a E a zriadili B oblastné skupiny. Krásno zaradili k banskobystrickému kraju. Krásno zostúpilo do I. A triedy a v ročníku 1964/1965 vyhralo I. A triedu, a tým postúpilo do oblastného majstrovstva Stredoslovenského kraja.V roku 1973 okolo štadióna vybudovali betónovú ohradu. V ročníkoch 1974 - 1976 sa konali turnaje na počesť rodáka obce kapitána Karola Pagáča.

Pohľad na futbalové ihrisko a Kostol sv. Ondreja

Dňa 26. októbra 1975 sa konali oslavy 50. výročia založenia Telovýchovnej jednoty v Krásne. Po oslavách sa odohrali dva zápasy - prvý sa hralo mužstvo s klubom TŽ Třinec, ktorý skončil víťazstvom hostí 2:3. V roku 1979 sa konal turnaj Jana Nováka, zakladateľa organizovaného futbalu v Krásne. V roku 1977 v celkovej súťaži krajského preboru skončilo A mužstvo na 3. mieste, za čo získalo bronzové medaily a diplom. V roku 1988 patril futbalový oddiel k najväčším v rámci celého regiónu. V roku 1990 prebiehala súťaž minifutbalu. V roku 1998 boli futbalové mužstvá delené na mladších a starších žiakov. V roku 2000 zhorela strecha futbalovej tribúny. Rýchlym zásahom hasičov sa požiar podarilo uhasiť a zvyšok tribúny zachrániť. Po neúspešných zápasoch v roku 2001 padol Tatran Krásno do V. ligy, no v ročníku 2001/2002 do IV. ligy. V roku 2002 Tatran Krásno vyhral v obci Staškov svoj zatiaľ jediný Krónerov pohár. V ročníku 2005/2006 postúpil do III. ligy.

Dňa 7.júla 2006 vo večerných hodinách zhorela futbalová tribúna vo športovom areáli dotla. Šance na jej opravu už boli minimálne. Okrem tribúny vo vnútri zhoreli dresy, celé šatne, zničené bolo ústredné kúrenie a elektronika. Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo vzplanutie ohňa z neuhasenej cigarety hodenej medzi odpadkami odhodenými medzi už vtedy poničenými drevenými lavičkami. O mesiac neskôr trosky starej tribúny asanovali a pol roka sa čakalo na vyhlásenie súťaže, ktorá napokon skončila úspešným výberom projektu stavby novej tribúny. Na realizáciu stavby bola vybratá firma STas spol. s.r.o. z Krásna nad Kysucou. So stavbou sa začalo v auguste 2007 a s prestávkami na stavbe sa divácka časť tribúny otvorila v máji 2010. Okrem novej viacúčelovej tribúny bolo otvorené i nové ihrisko s umelým povrchom, ktoré bolo financované z úradu vlády, slávnostného otvorenia sa zúčastnil i súčasný predseda vlády SR Robert Fico.

V roku 2014 získal Tatran Krásno s ďalšími troma mužstvami zo Stredného Slovenska pamätnú plaketu ku polstoročnici účinkovania v regionálnych súťažiach bez toho aby ich opustil - teda od roku 1964 neopustil zápolenia Stredoslovenského futbalového zväzu.

Na jar roku 2014 sa aj prínosom primátora mesta a súčasného prezidenta futbalového oddielu Ing. Jozefa Grapu dokončili po obnovení prác v auguste 2013 priestory v tribúne a v prvom jarnom zápase futbalisti dostali do užívania nové šatne. V tribúne je 5 šatni,šatňa pre rozhodcov, delegáta , každá ma samostatné sprchy , WC a sociálne zázemie . Nová tribúna spĺňa podmienky UEFA a patrí medzi najmodernejšie a najkvalitnejšie tribúny na Severe Slovenska. Po skončení sezóny 2013/14 dosiahol futbalový oddiel Tatranu Krásno najlepší výsledok vo svojej histórii a postúpil s ďalšími 10 mužstvami do novovytvorenej III. ligy Stred.Dňa 21. júna bol zároveň otvorený verejnosti úplne dokončený športový areál Tatranu.

Sezóna 2014/15 bola v histórii futbalového oddielu jedna z najhorších. Po štyroch víťazstvách v jesennej časti a dvoch víťazstvách v jarnej časti futbalový klub Tatran Krásno skončil v rámci III. ligy-Stred na 14. mieste. Mužstvo ďalšiu sezónu 2015/16 znova hrá v III. lige-Stred spolu s MFK Žarnovica kvôli odstupu mužstiev FK Brusno-Ondrej a FK Rakytovce do V. ligy. Sezóna sa pre futbalový oddiel začala skvelo po otočenom zápase s Lučencom 2:2 a výhrou so Žarnovicou 1:0.

Krásno v lete 2015 začalo 1. kolo Slovnaft cupu 2015/16 výhrou v Tvrdošíne 1:0. Dňa 11. augusta 2015 prvýkrát v histórii privítal Tatran Krásno na domácom trávniku v rámci 2. kola Slovnaft cupu nováčika z Fortuna ligy klub MFK Skalica. Po stave 0:1 v prvom polčase domáci stihli v 90. minúte vyrovnať zásluhou Vladimíra Harmana na 1:1 čím zápas posunuli do pokutových kopov. Rozhodujúci gól v pokutových kopoch strelil kapitán Tatrana Marek Timek. Záverečný pokutový kop brankár Tatranu Pavol Lastovica zlikvidoval a Krásno dosiahlo hneď historický úspech, keď vyradilo favorizovanú Skalicu a postúpilo do 3. kola Slovnaft cupu 2015/16. Zároveň bol prekonaný rekord návštevnosti na štadióne Tatranu Krásno, ktorý prekonal hranicu 1000 návštevníkov.

V nasledujúcej sezóne Krásno získalo počas jesene 23 bodov a umiestnilo sa na 9. mieste. Na jar však Krásno dokázalo vybojovať len štyri víťazstvá a skončilo na konečnom 11. mieste. Po sezóne 2015/2016 odišiel z tímu po dvoch rokoch tréner Mário Pečalka, ktorého vystriedal tréner Tatrana Krásno z ročníka 2013/2014 Vladimír Kuťka, ktorý počas dvoch rokov trénoval U17 tímu MŠK Žilina. Po sezóne 2016/2017 bol Vladimír Kuťka nahradený Pavlom Staňom, ktorý prišiel trénovať mužstvo Krásna po skončení bohatej futbalovej kariéry v poľskej najvyššej súťaži - Ekstraklase.

Pohľad na novú futbalovú tribúnu v športovom areáli v Krásne nad Kysucou

Tradičné derby s mužstvom FK Čadca[upraviť | upraviť zdroj]

Futbalový klub Tatran Krásno hrá už od roku 1924 s tímom FK Čadca tradičný derby zápas, ktorý sa koná dvakrát počas roka. Mužstvá hrajú po jednom zápase doma a vonku. Zápas medzi týmito dvoma mužstvami je najstarším derby zápasom, ktorý sa hrá na Kysuciach a zápasom, ktorý vždy priláka početné zástupy divákov na obidva zápasy. Nie nadarmo sa preto tento zápas prezýva aj ako "Kysucké El Clásico" na porovnanie s najpopulárnejším futbalovým zápasom sveta medzi Realom Madrid a FC Barcelona.

Štadión[upraviť | upraviť zdroj]

Celková kapacita v areáli štadióna je okolo 5000 osôb. Hlavná tribúna má kapacitu 500 miest na sedenie, 500 na státie. Menšia nezakrytá tribúna oproti hlavnej má kapacitu 200 miest na sedenie, 1000 na státie. vo zvyšku areálu je ešte 2400 miest na státie.

Pohľad na futbalový štadión Tatrana Krásno nad Kysucou z kopca Diel na pravom brehu rieky Kysuce

Vybavenie štadióna by sa dalo zhodnotiť ako vyhovujúce, od roku 2010 do roku 2014 sa v areáli uskutočnila modernizácia postavili sa novostavby a zrekonštruovali sa staré objekty. Ukončením prác v interiéri hlavnej tribúny v júni 2014 sa otvorilo Fitnesscentrum Sun Gym na prvom poschodí. V priestoroch starej kolkárne sa otvorila nová automatická kolkáreň s dvoma dráhami a priestorom pre divákov. Pri viacúčelovom ihrisku pre futsal a volejbal sa postavila horolezecká stena vysoká 8 m. Návštevníci športových podujatí majú k dispozicií tiež pohostinské služby v reštaurácii v budove Kolkárne. V súčasnosti prebieha snaha o zriadenie oddychovej zóny s altánom a ohniskom pre návštevníkov štadióna a blízkej Bystrickej cyklomagistrály na ktorú sa dá dostať priamo zo štadióna. V roku 2016 sa začali práce na novom ihrisku s umelou trávou štvrtej generácie, ktoré má spĺňať kritéria UEFA ako na tréningové účely počas zimnej prípravy tak aj na odohranie majstrovských zápasov v prípade nepriaznivého počasia. Ihrisko vyrastie na bývalom škvárovom ihrisku hneď vedľa Športového areálu Tatrana Krásno za Kolkárňou na ktorom v minulosti hrali mládežnícke tímy Tatrana Krásno.

Budova Kolkárne po rekonštrukcií v športovom areáli

Na domáce zápasy je stanovené vstupné:

  • Muži: 1.50,-€
  • Študenti,Dôchodcovia: 1.00,-€
  • Ženy,Deti: vstup zdarma

Počas jesennej časti ročníka 2015/16 hralo na štadióne v Krásne nad Kysucou domáce zápasy futbalové mužstvo z OFK Teplička nad Váhom, ktorá v sezóne 2014/15 vyhrala III. ligu Stred a postúpila do Doxxbet ligy Východ. Dôvodom pre toto rozhodnutie bola hlavne rekonštrukcia štadióna v Tepličke na podmienky vyhovujúce pre druhú najvyššiu súťaž na Slovensku. Toto mužstvo aj po rekonštrukcií štadióna nemohlo odohrať svoje domáce zápasy v Tepličke a tak aj počas jarnej časti sezóny 2015/2016 odohrala Teplička v Krásne zopár domácich stretnutí. Po skončení sezóny 2015/2016 sa rozhodla Teplička odstúpiť z Doxxbet ligy Východ a tak v sezóne 2016/2017 bude opäť súperom Krásna v rámci TIPOS III. ligy - Stred.

Sezóna 2017/2018[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná zostava

Aktuálne k dátumu: 1. august 2017

# Pozícia Hráč
Slovensko B Pavol Lastovica
Slovensko B Václav Poništ
Slovensko O Juraj Chupáč
Slovensko O Kamil Koleno
Slovensko O Roman Sýkora
Slovensko O Boris Beniač
Slovensko O Michal Novotný
# Pozícia Hráč
Slovensko Z Kristián Gábor
Slovensko Z Dominik Pagáč "c"
Slovensko Z Boris Kopásek
Slovensko Z Adrián Greguš
Slovensko Z Filip Pagáč
Slovensko Z Matej Rajnoha
Slovensko Z Vladimír Harman
Slovensko Z Mário Boris
Slovensko Ú Tomáš Ševčík
Slovensko Ú Marek Sýkora
Slovensko Ú Jakub Zátek
Slovensko Ú Branislav Macura

Legenda: B - Brankár, O - Obranca, Z - Záložník, Ú - Útočník

Sponzori Klubu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mesto Krásno nad Kysucou
  • BIBI zmrzlina
  • Lekáreň KRÁSNO
  • ČEJS - plastové okná, výroba kľúčov
  • MY - kysucké noviny
  • Žilinský večerník

Rozpis[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2006/07 9. miesto
  • 2007/08 13. miesto
  • 2008/09 12. miesto
  • 2009/10 10. miesto
  • 2010/11 10. miesto (všetko III. liga STRED = štvrtá najvyššia republiková súťaž)
  • 2011/12 14. miesto
  • 2012/13 6. miesto (Majstrovstvá regiónu STRED = štvrtá najvyššia republiková súťaž)
  • 2013/14 5. miesto - postup do novovytvorenej III. ligy-Stred
  • 2014/2015 14. miesto
  • 2015/2016 11. miesto
  • 2016/2017 10. miesto
  • 2017/2018 13. miesto
  • 2018/2019 12. miesto
  • 2019/2020 11. miesto (tento ročník bol z dôvodu šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 anulovaný, umiestnenie je informačné z jesennej časti sezóny)

Známi hráči[upraviť | upraviť zdroj]