Maďarské demokratické fórum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Maďarské demokratické fórum (maď. Magyar Demokrata Fórum, skrátene MDF) je pravicová, v súčasnosti parlamentná politická strana v Maďarsku. Strana vznikla 27. septembra 1987. Prvým predsedom strany bol Zoltán Bíró, po ňom stranu viedli József Antall, ktorý bol súčasne od roku 1990 až do svojej smrti v roku 1993 predsedom vlády Maďarskej republiky. V súčasnosti je predsedníčkou strany Ibolya Dávidová.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Maďarské demokratické fórum (MDF) vzniklo v roku 1987 v obci Lakitelek. Stranu založili Zoltán Bíró, Dénes Csengey, Sándor Csoóri, István Csurka, Gyula Fekete, Lajos Für, Rudolf Joo, Csaba Kiss a Sándor Lezsák. Strana vyhrala prvé slobodne voľby v krajine a vytvorila vládu spolu s Nezávislou maloroľníckou stranou (FKGP) a s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP); predsedom vlády sa stal József Antall. Po jeho smrti v roku 1993 ho nahradil minister vnútra Péter Boross. Medzi rokmi 1990 a 1993 boli zo strany vylúčení, alebo vystúpili viacerí poslanci, ktorí buď zostali nezávislí alebo vstúpili do strany (Fidesz). Viacerí z nich založili nové strany napríklad István Csurka založil Maďarskú stranu pravdy a života (MIEP) a István Szabó založil Maďarskú demokratickú ľudovú stranu (MDNP). V voľbách v roku 1994 bolo Maďarské demokratické fórum v opozícií.

Strana MDF v roku 1998 neprekročila 5% hranicu (získala len 3,12% hlasov) a nedostala sa do parlamentu. Po štyroch rokoch v opozícii sa opäť stala vládnou stranou v roku 1998, keď vstúpila do vlády spolu s Fideszom a FKGP. V roku 2004 vo voľbách do Európskeho parlamentu získalo MDF jedného poslanca. V roku 2002 sa strana spojila s Fideszom a v parlamentných voľbách získali 41% hlasov, napriek tomu voľby prehrali. Strana mala v parlamente 24 poslancov a vytvorila samostatnú frakciu. Medzitým zo strany nezákonne vylúčili niektorých jej členov, ktorí od strany požadovali odškodné vo výške 10 miliónov forintov.