Kengura parma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Macropus parma)
Kengura parma
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Notamacropus parma
Waterhouse, 1846

Výskyt kengury parma.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kengura parma (lat. Notamacropus parma; staršie názvy: Macropus parma, Wallabia parma, Protemnodon parma, Thylogale parma) je druh z rodu Notamacropus (resp. Macropus v širšom zmysle) z čeľade kengurovité. Je to drobná kengura sivohnedej farby s bielym hrdlom a tmavým pruhom uprostred prednej polovice chrbta.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

V severovýchodnom Novom Južnom Walese, v úzkom pruhu pozdĺž pobrežia. V prírode žije samotársky a skrytým spôsobom života v oblasti hustých lesov a dažďových pralesov. Obýva eukalyptové lesy s hustým podrastom, ale na pastve potrebuje aj malé lesné rúbaniská.

Základné dáta[upraviť | upraviť zdroj]

Dĺžka kengury parma je 45 až 53 cm, chvost je rovnako dlhý. Jej hmotnosť je 3,5 až 6 kg. Rozdiel medzi samcom a samicou je takmer nebadateľný.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Kengura parma bol určitý čas považovaný za druh v prírode vyhynutý. Preto sa začali pokusy znovu odchovať voľne žijúce populácie zvierat, ktoré boli skôr dovezené na Nový Zéland a z chovu zoologických záhrad. Pred 30 rokmi boli vo východnom Novom Južnom Walesu prvýkrát opäť objavené voľne žijúce zvieratá. V súčasnosti tento druh nie je hojný, no jeho prežitie sa zdá byť zaistené.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]