Mahani Teaveová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mahani Teave)
Mahani Teaveová
čilská klaviristka
Mahani Teaveová
Narodenie14. február 1983 (41 rokov)
Honolulu, Havaj, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mahani Teaveová

Mahani Teaveová (* 14. február 1983, Honolulu, Havaj, USA) je čilská klaviristka. Získala niekoľko ocenení v medzinárodných súťažiach a v roku 2007 bola Radou starších obyvateľov zvolená za kultúrnu vyslankyňu Veľkonočného ostrova.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa 14. februára 1983 v Honolulu na Havaji americkej matke a domorodcovi pochádzajúcemu z Veľkonočného ostrova, na ktorom do svojich deviatich rokov žila s rodičmi. V hlavnom meste Hanga Roa začala cvičiť hru na klavír pod vedením americkej violončelistky Eriky Putneyovej, ktorá bola učiteľkou na tamojšej novej ľudovej škole hudby.

Ešte v roku 1992 sa Mahani Teaveová na ostrove stretla s popredným čilským klaviristom Robertom Bravom, ktorý jej poradil, aby odišla študovať do Čile. Jej rodina sa z toho dôvodu koncom roku 1992 odsťahovala do mesta Valdivia. V nasledujúcom roku začala študovať na konzervatóriu na univerzite Austral de Chile u klaviristu Ximenu Cabella. Umelecké štúdium hru na klavír absolvovala v novembri 2001 s vyznamenaním. Po ukončení štúdia v Čile pokračovala v štúdiách na Clevelandskej hudobnej univerzite (“Cleveland Institute of Music”) u profesora Sergeja Babajana v štáte Ohio v USA.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1999 bola ocenená najvyššou cenou národnej a medzinárodnej súťaže Claudia Arraya, získala tiež cenu za najlepší film v hereckej talentovej súťaži. V decembri 2001 vyhrala prvú cenu v umeleckej kategórii do dvadsaťosem rokov na medzinárodnej klavírnej súťaži na Malorke v Palma de Mallorca. V roku 2004 vyhrala súťaž s klavírnym koncertom symfonického orchestra na Clevelandskom hudobnom inštitúte, kde predviedla sólový klavírny koncert.

Prezentácia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vystupovala ako sólistka so Symfonickým orchestrom na Univerzite v Concepcióne, v Komornom orchestri vo Valdivii, vo filharmónii v meste Temuco a v Národnom symfonickom orchestri v Santiagu.
  • Predviedla klavírny recitál v Santiagu, Valdivii, Iquique a ďalších čilských mestách, vrátane koncertov s dirigentom Robertom Bravom v paláci La Moneda, aj v Čilskom národnom kongrese.
  • Podieľala sa na koncertoch v Argentíne, Spojených štátoch a Nemecku.
  • V roku 2006 sa prezentovala v Santiagu s Čilským symfonickým orchestrom, pod taktovkou švajčiarskeho dirigenta Nicolasa Raucha.
  • Tiež koncertovala v Santiagu, vo Valparaíse pre banku Edwards v americkom Chicagu.
  • V máji 2007 odohrala predstavenie v Mestskom divadle v Temuco na súkromnom koncerte pre Čilskú banku.
  • V roku 2008 bola Mahani Teaveová ocenená za najlepší herecký výkon a najlepšiu interpretáciu klasickej hudby koncertu diela Rachmaninova č. 1
  • V auguste 2012 predviedla sólový klavírny koncert Ein Traum aus Chile diela Chopina a Beethovena na zámku Friedrichsfelde im Tierpark v Berlíne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]