Mahmúd Abbás

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mahmúd Abbás
palestínsky politik
palestínsky politik
Narodenie26. marec 1935 (89 rokov)
Palestína Safed, Palestína
PodpisMahmúd Abbás, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkapresident.ps
CommonsSpolupracuj na Commons Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás a George Bush na stretnutí v Bielom dome

Mahmúd Abbás (arab. محمود عباس‎ – Maḥmúd ʿAbbás; * 26. marec 1935, Safed, Palestína), nazývaný aj Abú Mázin (ابو مازن[1]) je palestínsky politik, v súčasnosti prezident palestínskej samosprávy.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Safede v severnej Galilei. Keď po vyhlásení štátu Izrael 14. mája 1948 vypukol ozbrojený konflikt, utiekol s rodičmi do Sýrie. Vyštudoval právo na univerzite v Damasku, pokračoval štúdiom histórie v Moskve, kde obhájil doktorskú prácu Sionisti a nacizmus.

V 50. rokoch pracoval v Katare ako imigračný úradník. Pri práci sa stretol s mnohými palestínskymi utečencami a spolu s ďalšími palestínskymi predstaviteľmi (Jásir Arafát) založil organizáciu Národné palestínske oslobodenecké hnutie, dnešný Fatah.

Po smrti Jásira Arafáta sa roku 2003 stal Abbás premiérom a roku 2004 bol zvolený za predsedu OOP a prezidentom palestínskej samosprávy. Neskôr sa mu s militantnými palestínskymi vodcami podarilo vyjednať pozastavenie útoku proti Izraelu.

Abbás je pre svoj umiernený postoj podporovaný mnohými štátmi (USA, Izrael, Európska únia), zvlášť v období stretov Hamasu s Fatahom v polovici roku 2007. Zostavil sám vládu nestraníckych odborníkov (nikto odtiaľ nie je z Fatahu), potom, ako pásmo Gazy obsadili ozbrojenci z Hamasu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina - Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. 2. vyd. Praha : Barrister & Principal, 2007. 321 s. ISBN 978-80-87029-16-9. S. 100.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]