Malachovský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malachovský potok pretekajúci banskobystrickou mestskou časťou Radvaň

Malachovský potok je potok na hornom Pohroní, v západnej časti okresu Banská Bystrica.[1] Je to pravostranný prítok Hrona a má dĺžku 10,8 km. Na hornom toku preteká dolinou Ortúty a obcou Malachov.

Prameň: v Kremnických vrchoch na východnom svahu Velestúra (1 254,4 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 1 220 m n. m.

Smer toku: od prameňa najprv na východoseverovýchod, potom sa stáča na juhovýchod, následne tečie na východ a napokon k ústiu na severovýchod

Výdatnosť: nad Malachovom na meracom prahu štandardne 12 – 15 l/s. V Malachove v vplyvom početných prameňov aj dvojnásobok.

Geomorfologické celky: 1. Kremnické vrchy, podcelok Flochovský chrbát, časť Malachovské predhorie, 2. Zvolenská kotlina

Prítoky: sprava dva prítoky zo severných svahov Košiarov (1 049,7 m n. m.), zľava prítok „Uhlištia“ z južného úpätia Suchého vrchu (800,4 m n. m.)

Ústie: do Hrona na území mesta Banská Bystrica v nadmorskej výške okolo 317 m n. m.

Obce: osada Ortúty, Malachov a mesto Banská Bystrica.[2]

Zaujímavé vodné stavby[upraviť | upraviť zdroj]

V areáli bývalých Rudných baní vedie potok tunelom.

V lokalite Ortúty, pri horárni sa nachádza pozostatok malej vodnej elektrárne, ktorá slúžila na osvetlenie horárne pred elektrifikáciou. Je viditeľná hať, oceľový tlakový privádzač na pravom brehu a nosná konštrukcia stroja. V roku 2000 boli ešte viditeľné pozostatky malého domčeka strojovne a privádzačom tieklo malé množstvo vody.

Medzi lokalitami „Pod Krížom“ a „Pod Skalkou“ je murovaná protipovodňová prehrádzka.

V lokalite „Pod Skalkou“ je merací betónový prah, používaný zhruba do 90tych rokov. Vodoznak a záznamové zariadenie sa nezachovali.

Niekoľko metrov nad bývalým JRD je vybudovaná odberná stanica vody pre zavlažovanie lyžiarskeho strediska, s lávkou pre vydry. V súčasnosti sa nevyužíva.

Pod obcou Malachov, blízko záhradkárskej osady, sú viditeľné pozostatky „Teremovho mlyna“. Viditeľný je náhon a časť odpadového kanála v súkromnej záhrade.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-09-12]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-09-10]. Dostupné online.