Manhattanská deklarácia: Výzva kresťanského svedomia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Manhattanská deklarácia: Výzva kresťanského svedomia (angl. Manhattan Declaration: A Call of Christian Conscience) je manifest zostavený 20. októbra 2009 predstaviteľmi kresťanských cirkví v USA a vyhlásený 20. novembra toho istého roku, ktorý sa stavia za posvätnosť ľudského života, manželstvo ako trvalý zväzok muža a ženy a slobodu vyznania a svedomia.

Deklaráciu podľa organizátorov podpísalo do februára 2010 približne 423 tisíc ľudí, vrátane asi 250 predstaviteľov[1] katolíkov, pravoslávnych a protestantov. Autori sa v nej obracajú ku všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorých vyzývajú k podpore. Deklarácia výslovne konštatuje, že nie je spojená so žiadnou politickou stranou či politickým hnutím.

Tvorcovia a signatári[upraviť | upraviť zdroj]

Autormi deklarácia sú evanjelikálny vodcovia Charles Colson, Robert P. George[2] a Timothy George. Medzi náboženskými vodcami, ktorí ju podpísali, sú napr. Katolícki arcibiskupi Timothy Dolan, kardinál Rigali, Donald Wuerl, Charles Chaput[3], aktivisti Tony Perkins a James Dobson, prezident Národného zväzu evanjelikálov Leith Anderson a pravoslávny arcibiskup Jonáš.[1]

Okrem náboženských vodcov podporili deklaráciu aj rozličné ďalšie osobnosti verejného života, medzi inými napr. Chuck Norris.[4]

Obsah deklarácie[upraviť | upraviť zdroj]

Deklarácia vyzýva na podporu

  • 1) posvätnosti ľudského života (obracia sa proti potratom, eutanázii atď.)
  • 2) inštitúcie manželstva ako trvalého zväzku muža a ženy, ktorý tvorí základnú inštitúciu ľudskej spoločnosti (obracia sa proti rovnakopohlavním manželstvám a spolužitiu s mnohými partnermi)
  • 3) náboženskej slobody, ktorá je ohrozená, že tým, ktorí obhajujú posvätnosť života a tradičné manželstvo, nie je dovolené slobodne prejavovať svoje presvedčenie, a ďalej poukazuje na možnosť občianskej neposlušnosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b List of Religious Leader Signatories Signatories - manhattandeclaration.org [online]. [Cit. 2017-01-31]. Dostupné online. Archivované 2016-12-27 z originálu.
  2. Ústava z Manhattanu - impulzrevue.sk
  3. Charles Chaput: Evanjelium má vždy sociálny rozmer[nefunkčný odkaz]
  4. Save lives in Haiti – end lives in America? - WND.com

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]