Margita Pauliny-Tóthová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Margita Pauliny-Tóthová
slovenská prekladateľka a prozaička
Narodenie6. júl 1873
Ružomberok, Slovensko
Úmrtie22. október 1948 (75 rokov)
Martin, Slovensko

Margita Pauliny-Tóthová (* 6. júl 1873, Ružomberok – † 22. október 1948, Martin) bola slovenská prekladateľka a prozaička.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej rodičmi boli Ján Milec a Oľga Makovická. Študovala súkromne na ženských školách v Nemecku, kde si osvojila znalosť viacerých cudzích jazykov (nemčiny, angličtiny, francúzštiny). Navštevovala aj školu mníšok rádu vincentiek v Žiline, kde však výuka prebiehala po maďarsky. Neskôr absolvovala niekoľko prázdninových pobytov v Anglicku a Škótsku v rodinách svojich spolužiačok.[1]

Od roku 1906 pracovala ako úradníčka Tatra banky v Martine, po roku 1918 ako úradníčka štátnej správy. Bola úradnou prekladateľkou a tlmočníčkou. Priekopníčka ženského hnutia venovala veľkú časť svojho života vzdelávaniu slovenských žien.

Literárnej tvorbe sa začala venovať na podnet Jozefa Škultétyho. Písala hlavne črty a poviedky zo života detí a žien v manželstve (Pastierča a iné poviedky, 1911 [publikované pod pseudonymom Anna Jánovská]). Prekladala hlavne z anglickej literatúry (R. Kipling - Z indických chrastí [neskôr pod názvom Kniha džungle], A. Conan Doyle, F. Montgomery a i.), preložila tiež poviedku Bjørnstjerne Bjørnsona Rybárča (1908). Jej preklady vychádzali na pokračovanie v Slovenských pohľadoch a v Živene. Jej preklady sa vyznačovali kultivovaným štýlom a pestrosťou jazykových výrazov.

Ako publicistka pravidelne prispievala spravodajskými správami zo Slovenska a krátkymi poviedkami, najmä do slovensko-amerických novín. V 30. rokoch uverejňovala v Živene, Slovenských pohľadoch a v Národných novinách spomienkové črty na významné osobnosti slovenského kultúrneho života, ako boli E. M. Šoltésová, P. V. Rovnianek, J. Škultéty, A. Z. Pietrová či O. Šoltésová.

Jej manželom bol národohospodár a politik Žigmund Pauliny-Tóth.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Informácie dostupné na webovej stránke OSOBNOSTI.SK[nefunkčný odkaz]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]