Markus Persson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Markus Alexej Persson
švédsky programátor, autor hry Minecraft
Markus Persson
Narodenie1. jún 1979 (44 rokov)
Štokholm, Švédsko
Odkazy
Webstránkaminecraft.com
CommonsSpolupracuj na Commons Markus Persson

Markus Alexej Persson, známy aj pod prezývkou Notch (* 1. jún 1979, Štokholm, Švédsko) je švédsky programátor v jazyku C++, ActionScript a Java, zakladateľ spoločnosti Mojang. V roku 2009 vytvoril populárnu videohru Minecraft.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Persson začal s programovaním na domácom počítači Commodore 128 ako sedemročný. Viac než štyri roky (do roku 2009) pôsobil ako profesionálny herný vývojár na King.com. Potom pracoval ako programátor pre Jalbum. Je aj jedným zo zakladateľov Wurm Online. Okrem svojho hlavného zamestnania vyvíjal hry pre rôzne súťaže – napríklad Left 4 Dead a Mega 4 Man pre Java 4K Game Programming Contest. Ďalšie hry, na ktorých vývoji spolupracoval, sú Scrolls a Breaking the Tower.

Od roku 2011 je ženatý, s manželkou žije v Štokholme.

Minecraft[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Minecraft

Najznámejším výtvorom Markusa Perssona je tzv. sandboxová hra Minecraft, ktorej beta verzia vyšla 20. decembra 2010. Persson dal výpoveď zo zamestnania herného vývojára, aby sa mohol plne venovať Minecraftu a založil spoločnosť Mojang. Oficiálna verzia hry Minecraft vyšla 18. novembra 2011 na Minecone v Las Vegas. Na začiatku roku 2011 Mojang predal milióntu kópiu hry, v decembri 2011 dosiahol štyri milióny a 8. apríla 2013 sa počet predaných kópií hry zvýšil na desať miliónov. Persson však nebol pripravený na to, že z jeho skromnej hry vyrastie celosvetová kultová hra a preto sa rozhodol svoju spoločnosť predať Microsoftu. Microsoft spoločnosť odkúpil za 2,5 miliardy $.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Markus Persson na českej Wikipédii.