Mechanizmus (technika)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maltézsky mechanizmus - priklad kinematického mechanizmu

Mechanizmus je mechanické zariadenie, ktoré vzniklo účelným spojením niekoľkých strojových súčiastok tak, aby bolo možné pomocou neho vykonávať požadovanú funkciu. Bolo vyvinutých mnoho rôznych typov mechanizmov na dosiahnutie rôznych účelov. Preto sa rôzne klasifikujú a rozdeľujú. Medzi mechanizmy sa zaraďujú aj niektoré prevody, prevodovky a zložitejšie spojky.

Základné rozdelenie mechanizmov[upraviť | upraviť zdroj]

Základné rozdelenie mechanizmov zohľadňuje ich hlavný pracovný prvok:

  1. Kinematické (pohybové) mechanizmy sú určené najmä na zmenu pohybu a prenos síl a sú tvorené mechanickými prevodovými súčiastkami ako sú páky, ťahadlá, hriadele a podobne.
  2. Hydraulické mechanizmy využívajú na prenos síl s pohybu kvapaliny. Ďalej sa rozdeľujú na:
  3. Pneumatické mechanizmy využívajú na prenos síl s pohybu stlačený plyn.
  4. Zmiešané mechanizmy kombinujú vyššie uvedené typy v jednom celku. Príkladom môže byť hydropneumatické odpruženie, ktoré kombinuje hydrostatickú a pneumatickú časť.

Kinematické mechanizmy[upraviť | upraviť zdroj]

Návrhom mechanizmov sa zaoberá kinematika. Pre jej účely sa uvažuje idealizovaný mechanizmus ktorý je absolútne tuhý a pevný, bez hmotnosti a bez trenia v uloženiach. Reálne mechanizmy však majú svoju konečnú tuhosť a pevnosť a nenulovú hmotnosť, t.j. ich rozmery treba prispôsobiť aj použitým materiálom a pôsobiacim silám. Tento postup sa nazýva dimenzovanie. V uloženiach pôsobia vôle a trenie, čo ovplyvňuje účinnosť a presnosť.

Typickými zástupcami kinematických mechanizmov sú:

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • BARTOŠ, Josef; NOVÁK, Vítězslav; ŠLÉGL, Miroslav. Časti strojov II -III. Bratislava : Alfa, vydavateľstvo technickej a ekonomickej literatúry, n.p., 1978. 584 s.