Mediator Dei

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mediator Dei s podtitulom O posvätnej liturgii je pápežská encyklika, vydaná pápežom Piom XII. 20. novembra 1947. Je to prvá pápežská encyklika v dejinách, ktorá sa venuje výlučne liturgii.[1]

Encyklika vyzýva k aktívnej účasti veriacich na liturgii, v rámci liturgických slávení a taktiež v rámci farností. Encyklika zároveň zdôrazňuje dôležitosť eucharistie. Mediator Dei je jednou z najdôležitejších encyklík pápeža Pia XII. Odsudzuje niektoré praktiky v súvislosti s liturgickou reformou a zdôrazňuje jednotu obety a oltára so svätým prijímaním, čím podstatným spôsobom ovplyvnila liturgickú reformou Druhého vatikánskeho koncilu. Bola napísaná čiastočne ako odpoveď na liturgické hnutie, ktoré sa rozvíjalo od začiatku 20. storočia.[2]

Úvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pápež Pius XII. označuje liturgiu ako dôležitú, posvätnú a sviatostnú. Liturgia je podľa neho viac, ako iba súhrn liturgických úkonov a predpisov. Je chybou chápať posvätnú liturgiu iba ako vonkajšiu alebo viditeľnú súčasť božského uctievania alebo ako akúsi obradnú ozdobu. Nemenej mylná je podľa neho predstava, že liturgia spočíva iba v zozname zákonov a predpisov, podľa ktorých cirkevná hierarchia predpisuje vykonávanie posvätných obradov. [3] Encyklika má štyri časti:

I. Podstata, vznik a vývoj liturgie
II. Eucharistický kult
III. Posvätné ofícium a liturgický rok
IV. Pastroračná smernica

Referencia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. JACKSON, Pamela. An Abundance of Graces: Reflections on Sacrosanctum Concilium. Chicago : Hillenbranc Books, 2004. Dostupné online. S. 3.
  2. REID, Alcuin. The Organic Development of the Liturgy: The Principles of Liturgical Reform and Their Relation to the Twentieth-Century Liturgical Movement Prior to the Second Vatican Council. [s.l.] : Ignatius Press, 2005. Dostupné online. S. 138.
  3. Pápež Pius XII. Zák., Mediator Dei, 25

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]