Merapi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Indonézia Merapi
stratovulkán
Štát Indonézia
Región Jáva
Súradnice 7°32′30″J 110°26′30″V / 7,54167°J 110,44167°V / -7.54167; 110.44167
Najvyšší bod
 - výška 2 968 m n. m.
Posledná erupcia (11.3.) 2023
Poloha na mape sveta
Poloha na mape sveta
Poloha na mape Indonézie
Poloha na mape Indonézie
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Merapi (indon. Gunung Merapi - Hora ohňa) je aktívny stratovulkán, nachádzajúci sa v centrálnej časti ostrova Jáva, patriaceho Indonézii. Je to jedna z najaktívnejších sopiek jednak samotného ostrova, ako aj celej krajiny, od roku 1548 bolo zaznamenaných približne 60 erupcií. Napriek tomu, že sopka upozorňuje na svoju aktivitu dymom z krátera prakticky celý rok, niektoré erupcie si vyžiadali aj obete na životoch. V jej blízkosti sa totiž nachádza viacero miest, obývané sú dokonca aj jej úpätia. Posledná z katastrof sa odohrala v roku 1994, keď kolaps lávového dómu uvoľnil pyroklastické prúdy, ktoré prešli vzdialenosť niekoľko kilometrov a vyžiadali si 43 ľudských životov. V minulosti, v roku 1006 bola veľká erupcia príčinou úpadku kráľovstva Mataram a následnej expanzie islamu do oblasti. Ďalšia katastrofická erupcia sa odohrala v roku 1930, keď sa počet obetí rátal na 1 300.

Geologický vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Merapi je jedna z najmladších sopiek Jávy. Jej aktivita, ako aj aktivita ostatných sopiek Jávy je zapríčinená poklesom austrálskej platne pod sundskú. Stratigrafické záznamy odhadujú, že erupcie v oblasti Merapi započali pred 400 000 rokmi a až do roku 10 000 pred Kr. to boli prevažne efuzívne výlevy bazaltových láv. Neskôr sa začala meniť chemická charakteristika eruptovanej magmy, až po dnešné explozívne erupcie andezitov, s častým vznikom dómov (ich kolapsy spôsobujú vznik nebezpečných pyroklastických prúdov). Sekundárnym nebezpečenstvom sú laháry, ktoré vznikajú presunom uložených pyroklastík dažďovou vodou.

Monitorovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Sopka je monitorovaná od roku 1924, najstaršie stanice sa nachádzajú na severozápadnom a južnom svahu (Badaban a Plawangan) a v sedle medzi Merapi a Merbabu (Selo). Najskôr to bolo len zaznamenávanie seizmickej aktivity, v súčasnosti sú merané aj zmeny zakrivenia povrchu a magnetické anomálie. Viaceré stanice boli zničené počas erupcie v roku 1930, momentálne monitoruje aktivitu Merapi 8 staníc.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]