Mia Gothová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mia Gothová
v roku 2023
Celé menoMia Gypsy Mello da Silva Goth
Narodenie 25. október 1993 (30 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2012 – súčasnosť
PriateľShia LaBeouf (2012 – 2018; 2020 – súčasnosť)
Deti1

Mia Gothová (vlastným menom Mia Gypsy Mello da Silva Goth, * 25. október 1993, Londýn, Anglicko) je anglická herečka a bývalá modelka, známa z filmov ako Nymfomanka II. (2013), The Survivalist (2015), Liek na život (2016), Suspiria (2018), Emma. (2020), X (2022), Pearl (2022) a Infinity Pool (2023).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Gothová sa narodila v Londýne v Anglicku. Jej matka je brazílskeho pôvodu a jej otec je Kanaďan, pôvodom z Nového Škótska. Jej starý otec z matkinej strany je židovsko-americký umelec Lee Jaffe a jej stará mama z matkinej strany je brazílska herečka Maria Gladys.

Krátko po narodení žila Gothová s matkou v Brazílii. Keď mala päť rokov vrátili sa do Spojeného kráľovstva a keď mala desať rokov nakrátko sa presťahovali do Kanady.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od štrnástich rokov sa venovala modelingu. Objavila sa aj vo viacerých módnych časopisoch.

Ako šestnásťročná sa začala zúčastňovať konkurzov na filmy. Svoju prvú rolu vo filme získala v roku 2013. Hrala v dvoch častiach filmu Nymfomanka spolu s herečkou Charlotte Gainsbourg a hercom Willemom Dafoem.

V roku 2016 ju obsadil režisér Gore Verbinski do svojho filmu Liek na život. V roku 2018 hrala vedľajšiu úlohu v remaku Suspiria. V rovnakom roku sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Robert Pattinson a Juliette Binoche vo filme High Life. V roku 2020 hrala v komédii Emma.

V roku 2022 Gothová stvárnila postavu protagonistky Maxine a antagonistky Pearl, vo filme X, ktorý bol pozitívne prijatí filmovými kritikmi. Gothová si role zopakovala aj v druhom pokračovaní s názvom Pearl. Za svoj herecký výkon vo filme získala nomináciu na cenu Independent Spirit Award za najlepší herecký výkon. Rolu Maxine Minx si zopakovala aj v tretej časti s názvom MaXXXine, ktorý má premiéru v roku 2024.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Gothová sa zoznámila s americkým hercom Shiom LaBeoufom počas natáčania filmu Nymfomanka v roku 2012. Zhruba odvtedy spolu tvoria pár. V septembri 2018 bolo oznámené, že sa rozišli a požiadali aj o rozvod. Vo februári 2022 uviedli, že sa dali opäť dokopy a v marci 2022 sa im narodila dcéra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mia Gothová

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mia Goth na anglickej Wikipédii.