Michail Michajlovič Šemiakin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Michail Šemjakin)

Michail Michajlovič Šemiakin, angl. Mihail Chemiakin alebo Mikhail Shemyakin, rus. Михаил Михайлович Шемякин (* 4. máj 1943, Moskva) je ruský maliar, sochár, grafik, pedagóg a reštaurátor.

Narodil sa do rodiny alkoholika, generála Červenej armády v Moskve, ale detstvo strávil vo Východnom Nemecku, kde jeho otec pôsobil ako vojenský veliteľ. Naspäť do Ruska sa vrátil s rodičmi v roku 1957.

Šemiakin študoval na Repinovej akadémii v Petrohrade (vtedy Leningrade).

V rokoch 195971 sa venoval grafike, fotografovaniu, hudbe, maľbe aj prírodným vedám. Ako nepriateľa ZSSR ho v roku 1971 bez možnosti rozlúčky s rodinou vyhostili z krajiny po tom, ako mu to KGB ultimatívne nariadila pod hrozbou umiestnenia v psychiatrickom zariadení.

Prvých desať rokov strávil v Paríži, kde sa okrem vlastnej práce zaoberal vydávaním exilovej literatúry, pomáhal exilantom a organizoval výstavy nonkonformných umelcov.

Bol veľkým priateľom Vladimira Vysockého, ktorému na vlastné náklady natočil a vydal v zahraničí prvé dve LP platne, ktoré sa potom pašovali do Sovietskeho zväzu.

Od roku 1981 žije v USA. V Claveracku v štáte New York založil Inštitút filozofie a psychológie umenia.

Počas trvania vojny v Afganistane podporoval finančne vysielanie rozhlasovej stanice Slobodný Afganistan a po skončení vojny na vlastné náklady vykúpil niekoľko ruských zajatcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]