Mikropaleontológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skenovací elektrónový mikroskop – častý pomocník mikropaleontológov.

Mikropaleontológia je vedný odbor (pododbor paleontológie), ktorý sa zaoberá štúdiom mikrofosílií, teda skamenelín, ktorých rozmery nie sú väčšie ako jeden milimeter a na ich detailné štúdium je potrebný mikroskop. Poznatky mikropaleontológie majú veľký význam pri vyhľadávaní ropy a plynu.

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Mikropaleontológia môže byť na základe chemického zloženia mikrofosílií rozdelená na štyri oblasti:

Na extrakciu mikrofosílií sa používajú deliace metódy ako preosievanie, centrifugácia a chemický rozklad nežiaducich zložiek vzorky horniny. Potom nasleduje identifikácia jednotlivých druhov v mikroskope, ako aj ich početnosť. Vzhľadom na veľké množstvo druhov sa mikropaleontológovia často špecializujú na jednotlivé taxonomické skupiny.

Mikropaleontologický výskum je dôležitý pre biostratigrafiu. Mikrofosílie sú často vďaka ich celosvetovému rozšíreniu definované ako indexové skameneliny jednotlivých stupňov. Ich výskyt, resp. vyhynutie určitých druhov v histórii Zeme je dôležitým prvkom pri modelovaní klímy v minulosti. Taktiež analýza obsahu a pomeru kyslíka 18O/16O v schrákach vypovedá o zmenách v atmosfére.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]