Moonshine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Moonshine bolo krycie meno raného rušiaceho systému, ktorý vyvinula britská RAF proti radarom Luftwaffe typu Freya počas druhej svetovej vojny.

Situácia[upraviť | upraviť zdroj]

Veľká Británia vstupovala do druhej svetovej vojny so systémom radarov včasnej výstrahy Chain Home. Britskí vedci poznali možnosti radarovej techniky a tiež možnosti jej rušenia. Z obavy, aby nevyprovokovali nemeckú stranu k masovému nasadeniu rušenia, bolo oficiálnou politikou nevyrábať a nenasadzovať vlastné rušiace systémy, kým ich nezačne používať ako prvé Nemecko. Podobné váhanie sa zopakovalo neskôr aj pri rozhodovaní o nasadení systému Window. Vo februári 1942 sa Nemecku podarilo nepozorovane preplaviť krížniky Scharnhorst a Gneisenau Lamanšským prielivom. Tento kúsok sa podaril aj za výrazného príspevku nemeckých rušiacich systémov, použitých na znefunkčnenie britského radarového systému. Udalosť zmenila prístup k téme vývoja a nasadenia vlastných rušiacich systémov proti nemeckým radarom a potrebe vytvoriť príslušné taktické jednotky. Už v apríli 1942 sa sformovala špeciálna 515. peruť vyzbrojená na začiatku ôsmymi lietadlami Boulton Paul Defiant a novými rušiacimi systémami s označením Moonshine a Mandrel.[1]

Princíp a taktika[upraviť | upraviť zdroj]

Systém Moonshine bol určený pre rušenie nemeckých radarov Freya. Pracoval na princípe zachytenia radarového signálu, jeho zosilnenia a spätného vyslania. To umožnilo jednému lietadlu vytvoriť ilúziu zovretej formácie viacerých lietadiel. Práve kvôli tejto technickej vlastnosti nebol použiteľný pri nočných náletoch, pri ktorých lietali bombardéry z bezpečnostných dôvodov vo voľnejších formáciách. Systém sa však javil sľubný a pracovalo sa ďalej na jeho rozvoji[2].

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Systém bol nasadený v roku 1944 v rámci klamlivých operácií Glimmer a Taxable v predvečer vylodenia v Normandii. Nebol však inštalovaný v lietadlách, ale na štyroch člnoch námorníctva[3].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Price (2006, s. 83)
  2. Price (2006, s. 84)
  3. Price (2006, s. 203)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • PRICE, Alfred. Nástroje temnot. Historie elektronické války 1939 – 1945. Praha : Mladá fronta, 2006. 272 + 16 s. ISBN 80-204-1373-1. (česky)