Mrtvý luh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mrtvý luh
Národná prírodná rezervácia
Rašelinisko
Štát Česko Česko
Región Juhočeský kraj
Okres Okres Prachatice
Pohorie Šumava
Súradnice 48°51′50.67″S 13°52′16.47″V / 48,8640750°S 13,8712417°V / 48.8640750; 13.8712417
Rozloha 3,94 km² (394 ha)
Vznik 1948
Správa Národný park Šumava
 - Sídlo správy Vimperk
na mape Česka
na mape Česka
Wikimedia Commons: Mrtvý luh
Webová stránka: http://mrtvy-luh.ceskehory.cz/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mrtvý luh (slov. Mŕtvy luh) je česká národná prírodná rezervácia a údolné rašelinisko na Šumave, nachádzajúce sa pri sútoku Teplej a Studenej Vltavy vo Vltavickej brázde južne od Volarov v I. zóne Národného parku Šumava v katastrálnom území osady České Žleby. Štátna prírodná rezervácia tu bola vyhlásené v roku 1948 na výmere 394 ha. Názov územia pochádza od veľkého množstva mŕtvych stromov, ktoré tu vytvárajú akoby „mŕtvy les“ poskladaný z veľkého množstva vyschnutých stromov, ktoré tu zostali po veľkom podzemnom požiari rašeliny.

Územie Mŕtveho luhu vymedzuje teleso násypu železničnej trate medzi železničnými zástavkami Dobrá a Černý Kříž na železničnej trati Volary-Vimperk a ďalej obe korytá Teplej a Studenej Vltavy, ktoré sa tu na juhozápadnom cípe Mŕtveho luhu zlievajú a vytvárajú tak rieku Vltavu.

Mŕtvy luh patrí do siete medzinárodne chránených mokradí.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom na to, že vrstvy tunajšej rašeliny dosahujú hrúbky až 7 m, zodpovedá tomu i druhové zloženie drevín, kde prevláda borovica barinná ((Borovica blatka) Pinus uncinata), breza karpatská (Betula carpatica) a breza bradavičnatá (Betula pubescens). Z bylín potom rosička okrúhlolistá (Drosera rotundifolia), blatnica močiarna (Scheuchzeria palustris), kosatec sibírsky (Iris sibirica) a vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata). Vyskytujú sa tu okrem iných, i veľmi vzácne druhy bezstavovcových živočíchov, ktorí sú typickí pre biotopy severskej tundry ako je napríklad motýľ perlovec severský (Boloria aquilonaris) a perlovec mokraďový (Boloria eunomia).

Mŕtvy luh nie je prístupný pre verejnosť, vstupovať do neho môžu iba vodáci, ktorí splavujú Vltavu od Soumarského mostu, nesmú však vystupovať na breh. Dobre viditeľný je i pri jazde vlakom na trati z Vimperku do Volarov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré chránené druhy rastlín a živočíchov nachádzajúce sa v mokradi:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mrtvý luh na českej Wikipédii.