Muminovci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muminovci
Mumintrollen

Autor Tove Jansson
Pôvodný jazyk švédčina
Krajina vydania Fínsko
Literárny žáner literatúra pre deti
Slovenské vydania knihy

Muminovci (švéd. mumintrollen) sú ústrednými postavami série románov, poviedok, obrázkových kníh a komiksov od fínsko-švédskej spisovateľky a ilustrátorky Tove Jansson, ktorý pôvodne vo švédčine vydalo vydavateľstvo Schildts[1] vo Fínsku. Je to rodinka bielych, okrúhlych rozprávkových postavičiek s veľkými ňufákmi, vďaka ktorým pripomínajú hrocha. Napriek tejto podobnosti sú však rodina Muminovcov trollovia. Rodina žije vo svojom dome v Údolí Muminov a so svojimi priateľmi zažíva veľa rôznych dobrodružstiev.

Celkovo bolo v sérii vydaných deväť kníh, spolu s piatimi obrázkovými knihami a komiksom vydávaným v rokoch 1945 až 1993.

Muminovci sa odvtedy stali základom mnohých televíznych seriálov, filmov a dokonca aj dvoch zábavných parkov: jeden s názvom Moomin World vo fínskom Naantali, ďalší Akebono Children's Forest Park v Hannó, Saitama, Japonsko.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1973 napísala Jansson v liste estónskemu lingvistovi Paulovi Aristovi, že vytvorila fiktívny svet, ktorý znázorňuje niečo mäkké. Vytvorila ad hoc švédske slovo mumintroll, pretože podľa jej názoru, spoluhláska m znázorňuje túto mäkosť. Ako umelkyňa dala Jansson muminom tvar, ktorý tiež odzrkadľuje mäkkosť, hebkosť.[2]

Prehľad a postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Fínske hračky Muminovia z 50. rokov minulého storočia.

Príbehy o Muminoch sa týkajú niekoľkých excentrických a zvláštne tvarovaných postáv, z ktorých sú si niektoré navzájom príbuzné. Ústrednú rodinu tvoria Mumin otecko, Mumin mama a Muminko.[3]

Iné postavy, ako napríklad Hemulens, Sniff, Snorka, Snusmurkin a Mrnka, sú z času na čas prijaté do rodinnej skupiny alebo sa k nej pripájajú, no zvyčajne žijú oddelené životy v okolitom údolí Mumin, kde sa séria odohráva a kde sa rodina Muminovcov rozhodne žiť na konci diela Muminovci a Veľká potopa.

Edward drak a kúpacia chatka v Moominworld parku vo fínskom Naantali.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mumintroll, v niektorých slovenských prekladoch označovaný aj ako „Muminko“[4]: Hlavný hrdina, malý chlapec, ktorý sa zaujíma a je nadšený zo všetkého, čo vidí a nájde. Vždy sa snaží byť dobrý, no občas sa preto dostane do problémov. Je veľmi odvážny a vždy nájde spôsob, ako spraviť svojich priateľov šťastnými.
  • Mumin otecko: Osirel ako mladík, je to trochu nepokojná duša, ktorá v mladosti opustila sirotinec, aby sa vydala do sveta, ale teraz sa usadila. Je odhodlaný byť zodpovedným otcom svojej rodiny.
  • Mumin mamička: Pokojná matka, ktorá sa stará o to, aby bol domček Muminovcov bezpečným miestom. Chce, aby bol každý šťastný a oceňuje individualitu. Keď sa niekomu stane krivda, tak sa to snaží vyriešiť. Vo svojej kabelke vždy prinesie dobré jedlo, ako aj iné veci na cesty.
  • Mrnka: Zlomyseľné dievčatko, ktoré žije v dome Muminovcov. Je veľmi statočná a odvážna. Má rada dobrodružstvo, no miluje katastrofy a často ich spôsobí schválne. Neporiadnosť a zmätok považuje za vzrušujúce a je veľmi nahnevaná, keď ostatní nechápu jej zábavu.
  • Slečna Snorka: Muminkova kamarátka. Je väčšinou šťastná a energická, ale často náhle zmení svoj názor na veci. Miluje pekné oblečenie a šperky a je trochu koketná. Myslí si o sebe a považuje sa za Muminkovu priateľka.
  • Snusmurkin: Mumintrollov najlepší priateľ. Osamelý cestovateľ-filozof, ktorý rád hrá na ústnej harmonike a len s pár vecami sa túla po svete, aby si neskomplikoval svoj život. Vždy prichádza a odchádza, ako sa mu zachce, je bezstarostný a v údolí Muminov má veľa obdivovateľov. Je celkom nebojácny a pokojný aj v tých najstrašnejších situáciách, čo sa ukázalo ako veľká pomoc pre Mumintrolla a ostatné postavičky, keď sa ocitnú v nebezpečenstve.

Biografické prvky[upraviť | upraviť zdroj]

Autorka Tove Jansson s postavičkami Muminkov.

Životnou partnerkou Tove Jansson bola grafička Tuulikki Pietilä, ktorá bola inšpirácia pre postavu Too-Ticky.[5] Mumintroll a Mrnka boli vnímané ako psychologické autoportréty umelkyne.[5] Muminovci sa vo všeobecnosti podobajú rodine Tove Jansson – boli bohémovia, žili blízko prírody a boli veľmi tolerantní k rozmanitosti.[5] Mumin otecko a Mumin mamička sú často vnímané ako portréty rodičov autorky Viktora Janssona a Signe Hammarsten-Jansson.[5] Väčšina postáv je plných melanchólie. Jansson využila rozdiely medzi životnými pohľadmi postáv, aby vytvorila priestor pre svoje satirické impulzy.[6]

Zoznam kníh[upraviť | upraviť zdroj]

Knihy o Mumínoch a životopisy Tove Janssonovej v Múzeu Mumínov vo fínskom Tampere.

V sérii vyšlo celkom deväť kníh:

  1. Mumínci a veľká povodeň (pôvodne: Småtrollen och den stora översvämningen ) – 1945.
  2. Blíži sa kométa (pôvodne: Kometjakten / Kometen kommer ) – 1946.
  3. Čarodejníkov klobúk (pôvodne: Trollkarlens hatt ) – 1948.
  4. Otecko píše pamäti (pôvodne: Muminpappans bravader / Muminpappans memoarer) – 1950, slovensky 2021 v preklade Zuzany Drábekovej.
  5. Nebezpečný midsommar (pôvodne: Farlig midsommar ) – 1954.
  6. Čarovná zima (pôvodne: Trollvinter ) – 1957, slovensky 2008.
  7. Rozprávky z Údolia Muminov (pôvodne: Det osynliga barnet ) – 1962 (Poviedky).
  8. Otecko na mori (pôvodne: Pappan och havet ) – 1965, slovensky 2022.
  9. Neskoro v novembri (pôvodne: Sent in november) – 1970 (v ktorom rodina Muminovcov nevystupuje).

Niektoré knihy hlavnej série boli preložené a vydané v slovenčine v 70. a 80. rokoch vo vydavateľstve Mladé letá. Ďalšie vydania vyšli vo vydavateľstve Slovart.

Príbeh muminov bol niekoľkokrát spracovaný do televíznych seriálov, z ktorých asi najznámejšia je japonsko-holandská spolupráca, z ktorej vznikol aj celovečerný film. Existujú však aj dva sovietske seriály, bábkový animovaný film Mumi-troll (Moomintroll ) a strihový animák Shlyapa Volshebnika (Kúzelnícky klobúk) po troch častiach a poľsko-rakúsky bábkový seriál The Mumiins.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mumin | Schildts Förlags Ab [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-03-03 z originálu.
  2. Ariste, Paul. 1975l "Uusi sõeliseid." In Sõnasõel 3, p. 11. Tartu: Tartu Riiklik Ülikool.
  3. BROWN, Ulla. A Quest for What Lies Hidden. Outwrite, November 2004, s. 8–12. Dostupné online [cit. 2009-02-15]. Archivované 2017-05-10 na Wayback Machine
  4. Neviditeľné dieťa. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online. ISBN 978-80-556-5444-7.
  5. a b c d Tove (Marika) Jansson (1914-2001) [online]. [Cit. 2023-12-24]. Dostupné online. Archivované 2008-09-16 z originálu.
  6. Review of Moomin: The Complete Tove Jansson Comic Strip. Vol. 1, by Tove Jansson – ImageTexT [online]. [Cit. 2023-12-24]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Muminovci

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Moomins na anglickej Wikipédii.