Nanotechnológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nanotechnológie skúmajú aj materiály ako fullerény či uhlíkové nanorúrky.

Nanotechnológia (novogr. νάννος [nános] = trpaslík) je všeobecné označenie (častí) vedných odborov, ktoré sa zaoberajú tvorbou a využívaním technológií v meradle rádovo nanometrov (spravidla cca 1 – 100 nm).

Nanotechnológia slúži/by mala slúžiť na priamu manipuláciu hmoty na nanoúrovni, na ktorú dnes nemáme dostatočnú techniku. Nanotechnológia by teda mohla dovoliť znížiť výrobné náklady až takmer na cenu materiálu[chýba zdroj]. Okrem toho by mohla mať nanotechnológia samoreplikujúce vlastnosti, takže tieto systémy by mali byť schopné ako výroby užitočných produktov tak replikácie samých seba[chýba zdroj]. Ďalším veľkým plus nanotechnológie je, že pri výrobe touto technológiou vzniká minimum odpadu.

Základnými stavebnými prvkami nanozariadení sú v súčasnosti objekty na báze uhlíka a jeho zlúčenín, ide všetko o štruktúry a molekuly, ktoré obsahujú rádovo jednotky až desiatky atómov. Prínos nanotechnológií je najmä v medicínskych a biotechnicky zameraných oboroch.

Nanopotraviny[upraviť | upraviť zdroj]

Nanotechnológie sa čoraz častejšie používajú aj na výrobu potravín. Nanomateriály môžu zlepšiť chuť a predĺžiť trvanlivosť výrobku. Európsky parlament sa zaoberá novými pravidlami pre používanie nanomateriálov v potravinách [1] a navrhuje, aby sa lepšie preskúmal ich vplyv na ľudské zdravie.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2008-0512+0+DOC+XML+V0//SK
  2. http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/063-51876-082-03-13-911-20090316STO51830-2009-23-03-2009/default_sk.htm

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]