Nazareth (skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nazareth
Skupina Nazareth v roku 2009
Skupina Nazareth v roku 2009
Základné informácie
Pôvod Dunfermline, Škótsko, Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Hard rock, pop rock[1]
Pôsobenie 1968-súčasnosť
Vydavateľstvá Mooncrest, NEMS Records, Vertigo, Eagle
Webstránka nazarethdirect.co.uk/
Členovia skupiny
Pete Agnew
Jimmy Murrison
Lee Agnew
Linton Osborne
Bývalí členovia
Dan McCafferty
Darrell Sweet
Manny Charlton
Zal Cleminson
Billy Rankin
John Locke
Ronnie Leahy

Nazareth je škótska hard rocková skupina založená v roku 1968. Začiatkom 70. rokov vydala niekoľko hitov v Spojenom kráľovstve a medzinárodne úspešnou sa stala po vydaní svojho albumu Hair of the Dog z roku 1975. Najznámejší je asi ich hit - coververzia balady „Love Hurts“ z roku 1975.[2][3][4]

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Nazareth vznikla v decembri 1968 v meste Dunfermline v Škótsku, z členov miestnej skupiny The Shadettes (založená v 1961) speváka Dana McCaffertyho, gitaristu Mannyho Charltona, basgitaristu Petea Agnewa a bubeníka Darrella Sweeta.[5]O tri roky skupina debutovala rovnomenným albumom Nazareth. Prvé výraznejšie úspechy kapela dosiahla po vydaní tretieho albumu Razamanaz v roku 1973, ktorý obsahoval singleBroken Down Angel“ a „Bad Bad Boy“.[5] Tento album a nasledujúce dva albumy produkoval Roger Glover, člen skupiny Deep Purple.[5]

Medzinárodne uznávanou skupinou sa Nazareth stali až po vydaní albumu Hair of the Dog, ktorý vyšiel v apríli 1975. Len v USA sa z tohto albumu s ojedinelým chrapľavým hlasom Dana McCaffertyho predalo viac ako dva milióny kópií. Zásluhu na tom mala prepracovaná verzia skladby skupiny Everly Brothers, „Love Hurts“ (vydaná na americkej verzii namiesto balady „Guilty“) a titulná vypaľovačka „Hair of the Dog“. Niekoľko rokov pred ich nahrávkou cover verzie „Love Hurts“, bola nahratá táto jedinečná pieseň ako duet Grahama Parsonsa a Emmylou Harris. Coververzia „Love Hurts“ sa ako jediná z ich skladieb dostala v USA do prvej desiatky,[6] pričom v šiestich krajinách dosiahla 1. miesto. V Nórskom hudobnom rebríčku sa skladba udržala 60 týždňov.[6]

Svoj úspech podporili Nazareth aj koncertnými šnúrami po USA, Kanade a Nemecku.

V polovici 70. rokov sa Nazareth takmer natrvalo presídlili do Kanady. Istý čas mala skupina existenčné problémy, pretože manažér jej ušiel aj s peniazmi a zanechal ich bez nahrávacej zmluvy. Túto ťaživú situáciu neuniesol John Locke, ktorý od skupiny odišiel.

V roku 1982 vydala skupina skladbu „Dream On“, ktorá sa stala hitom predovšetkým v Nemecku.

Osadenstvo skupiny sa niekoľkokrát menilo. Nakoniec dostatočne zohraná pätica v roku 1998 vydala k svojmu tridsaťročnému jubileu úspešný album Boogaloo so singlom „Light Comes Down“ a začala sa aspoň čiastočne vracať na stránky hudobných časopisov a do playlistov rockovo zameraných rádií.

30. apríla 1999 sa bubeník Darrell Sweet začal sťažovať na srdcové bolesti a celkovú slabosť. Neskôr upadol do bezvedomia a zomrel na infarkt.

Začiatkom septembra 2013 oznámil Dan McCafferty, legendárny frontman svoj odchod zo skupiny Nazareth z vážnych zdravotných dôvodov.[7]

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní

Bývalí

Časová os

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Nazaret

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Biography by Stephen Thomas Erlewine [online]. Allmusic.com. Dostupné online.
  2. ROBERTS, David. British Hit Singles & Albums. Londýn : Guinness World Records Limited, 2006. (19..) ISBN 1-904994-10-5. S. 388.
  3. STRONG, Martin C.. The Great Rock Discography. Edinburgh: Mojo Books. (5..) S. 681–682. ISBN 1-84195-017-3.
  4. CD: Nazareth: Golden Hits (2004) [online]. En.imusic.dk. Dostupné online.
  5. a b c ROBERTS, David. Guinness Rockopedia. Londýn : Guinness Publishing Ltd., 1998. (1..) ISBN 0-85112-072-5. S. 284.
  6. a b ROBERTS, David. British Hit Singles. Londýn : Guinness World Records Limited, 2001. (14..) ISBN 0-85156-156-X. S. 332.
  7. News | Nazareth [online]. Nazarethdirect.co.uk, [cit. 2013-08-31]. Dostupné online. Archivované 2013-10-04 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nazareth (band) na anglickej Wikipédii.