Pop rock

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pop rock

Robbie Williams
Pôvod v štýlochRock, Pop
Kultúrne pozadie60. roky – Spojené kráľovstvo a Spojené štáty.
Typické nástrojegitara - basová gitara - bicie - klávesy - spev
Všeobecná popularitaod 60. rokov patrí k hlavnému prúdu
Podštýly
British invasion - New Wave - Pop metal - Pop punk - Power pop - Surf rock - Synthpop
Iné témy
Subkultúra - Power pop

Pop rock je hudobný žáner, ktorý je zmesou popu a rocku. Skladby v tomto štýle sa vyznačujú jednoduchými textami sprevádzanými rytmickou gitarovou hudbou. Termín pop rock je niekedy definovaný ako osobitný žáner rockovej hudby, inokedy ako žáner patriaci pod pop. Odborníci niekedy zdôrazňujú, že žánre popu a rocku sú protichodné, často argumentujú vtieravosťou popovej hudby a rockový žáner považujú za viacej autentický a rýdzejší druh hudby.

Definície[upraviť | upraviť zdroj]

Príručka American Popular Music definuje pop rock ako „príťažlivú verziu rockovej hudby, reprezentovanú hudobníkmi ako sú Elton John, Robbie Williams, Paul McCartney, The Everly Brothers, Rod Stewart, Chicago a Peter Frampton.“[1] Naproti tomu hudobný kritik George Starostin radí pop rock ako subžáner k popu využívajúceho efekt chytľavých popových songov založených na gitarovom hudobnom sprievode. Argumentuje tým, že pod pop rock spadá väčšina z toho, čo je tradične označované ako power pop. Tvrdí, že lyrická stránka pop rocku má popri hudbe sekundárny význam.[2]

Kritik Philip Auslander argumentuje, že odlišnosť medzi popom a rockom je viac výrazná v Spojených štátoch ako v Spojenom kráľovstve. Hovorí, že v USA pop má korene u bielych džezových spevákov ako bol Perry Como a rock pochádza z afroamerických hudobných žánrov ako je rock and roll. Auslander podotýka, že koncept pop rocku, mixovaného z popu a rocku je rozdielny oproti typickému konceptu popu a rocku ako protichodných žánrov. Auslander spolu s ďalšími hudobnými kritikmi ako sú Simon Frith a Lawrence Grossberg argumentuje že žáner pop music je bežne vykresľovaný ako neautentický, cynický, slizky komerčný a vypočítavý spôsob zábavy. Rock je naproti tomu oslavovaný ako autentický, úprimný, protikomerčne ladený druh hudby, ktorý dáva dôraz na osobnostnú výpoveď, inštrumentálnu virtuozitu a skutočnú spätosť interpretov s poslucháčmi.[3] Anylýzy vývoja populárnej hudby v období medzi 50. až 80. rokmi 20. storočia od Simona Fritha sú kritizované B. J. Moore-Gilbertom, ktorý argumentuje že Frith a ďalší kritici preceňujú úlohu rocku v histórii populárnej hudby pripájaním prípony -rock ku každému novému žánru. Príkladom je folkovo zameraný hudobný štýl, ktorý vznikol v 60. rokoch a Frith ho označil ako folk rock, podobne ako popom ovplyvnený pop rock v 70. rokoch. Moore-Gilbert poznamenáva, že tento postoj neférovo stavia rock na piedestál a ďalšie žánre označuje ako akési prívesky rocku.[4]

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Kategorizácia hudobníkov pod žáner pop rock je subjektívna. Hudobní kritici a žurnalisti majú rôzne kritériá pre ich zaraďovanie k tomuto štýlu. Iný pohľad má magazín Billboard, iný ďalší hudobní žurnalisti a hudobní kritici.

70. roky[upraviť | upraviť zdroj]

Billboard považuje za predstaviteľov pop rocku 70. rokov napríklad okrem iných aj Journey, REO Speedwagon, Boston, Foreigner, Styx[5], Eltona Johna, Dianu Ross, Bee Gees, Fleetwood Mac, Billy Joela, či Oliviu Newton-Johnovú.[6] Encyclopedia Britannica označuje skupinu Bee-Gees za „Anglo-austrálsku pop-rockovú kapelu, ktorá zosobňuje disco éru konca 70. rokov.[7] Treba však uznať, že skupina Bee Gees sa v polovici 60. rokov dostala na vrcholy austrálskych rebríčkov ako pop-rocková skupina.

80. roky[upraviť | upraviť zdroj]

Z pohľadu Billboardu patria k pop rocku začiatku 80. rokov umelci ako Daryl Hall and John Oates, Stevie Wonder, Michael Jackson, Stevie Nicks a Phil Collins.[6] Po skončení nadvlády éry disco Billboard označil ako poprockerov Bryana Adamsa, Debbie Gibson, Richard Marx, Cher, Roxette, Billy Oceana, U2, Michaela Jacksona, skupinu Def Leppard. Medzi významných predstaviteľov tohto žánru sa v prvom desaťročí svojej kariéry dostala aj Madonna. [6]

90. roky[upraviť | upraviť zdroj]

Billboard považuje za hudobníkov pop rockového hudobného žánru 90. rokov Ace Of Base, ale aj Robbie Williamsa, Spice Girls, Backstreet Boys[8], Oasis, Blur, Take That, Alanis Morissettovú, Shakiru, Savage Garden, Barenaked Ladies, Blink 182, No Doubt, Hanson, Gin Blossoms, či dc talk.

Po roku 2000[upraviť | upraviť zdroj]

V tomto období patria medzi pop rockových umelcov Billboardu takisto 'N Sync, Robbie Williams, Kelly Clarkson, Maroon 5, Nickelbag, Crazy Town, Train[9], Foo Fighters, Icehouse, Uncle Kracker, Creed, All Time Low, Lostprophets, Sugar Ray[10], Avril Lavigne, Ashlee Simpson, McFly, Busted, Fall Out Boy, 5 Seconds of Summer, Pink, Weezer, Yellowcard, a Imagine Dragons.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Starr, Larry; and Christopher Waterman. American Popular Music. 2nd Ed. Available at: http://www.us.oup.com/us/companion.websites/019530053X/studentresources/chapter11/key_terms/ Accessed on March 11, 2008
  2. Music reviewer George Starostin. Available at: starling.rinet.rutm
  3. Liveness: Performance in a Mediatized Culture by Philip Auslander
  4. The Arts in the 1970s: Cultural Closure? B. J. Moore-Gilbert 1994 Routledge ISBN 0-415-09906-4. Page 240
  5. Styx Billboard. dátum prístupu=2023-11-30
  6. a b c MuchMoreMusic | The very best in pop music past and present [online]. [Cit. 2009-03-30]. Dostupné online. Archivované 2009-01-12 z originálu.
  7. the Bee Gees (British-Australian pop-rock group) - Britannica Online Encyclopedia
  8. Backstreet Boys date 2023-11-24 Billboard
  9. BONFIGLIO, Jeremy D.. Train keeps on moving forward [online]. July 10, 2014. Dostupné online.
  10. MTV Article - Sugar Ray at Woodstock 99 [online]. 1999-07-22. Dostupné online.