Nebe a dudy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nebe a dudy
Žáner romantická komédia
Dĺžka 95 minút
Štát Česko
Pôvodný jazyk český
Rok 1941
Filmový štáb
Réžia Vladimír Slavínský
Scenár František Vlček
Produkcia Lucernafilm
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Nebe a dudy je český romantický film Vladimíra Slavínského z roku 1941. Zobrazuje premenu charakteru a prebudenie súcitu u továrnika Bartoša. Film bol natáčaný v Týnci nad Sázavou, v kameňolome pri Slivenci, pri hoteli Hubertus v Jílovišti a pri kostole sv. Ducha v Trnovej.

Dej filmu[upraviť | upraviť zdroj]

Továrnik Bartoš (Jaroslav Marvan) je protiva a hypochonder, ktorý je odtrhnutý od reálneho života. Nemá žiadnych priateľov a všetkých pokladá takmer za svojich nepriateľov. Jedného dňa je však odkázaný na nezištnú pomoc (zhodou okolností svojho zamestnanca) Antonína Fáberu (Jindřich Plachta), lámača kameňa, ktorý ho po nehode ošetrí. Niekoľko dní prežitých v biednych podmienkach svojho zamestnanca mu dáva nahliadnuť do problémov jednoduchých ľudí, o ktorých nemal ani tušenia. Prenesie sa cez predsudky, ktoré mal a uzatvára inkognito svoje prvé priateľstvo s jednoduchým „Tondom“.

Po návrate Bartoša pocítia zmenu k lepšiemu všetci jeho zamestnanci. Šéf sa stal oveľa tolerantnejším, pridal na mzde najmä živiteľom detí. Jediný problém v priateľstve s Fáberom nastane v okamihu, keď zistí, že jeho synovec a budúci nástupca miluje Fáberovu dcéru Anči (Jana Romanová). V okamihu, keď Fábera odmietne zabraňovat dcére v láske, dostane dokonca výpoveď z práce. Posledný deň v práci sa Fáberovi stane v lome úraz a je vážne zranený. V tomto krízovom momente dochádza k precitnutiu svedomia továrnika, ktorý ľutuje toho, čo urobil a žiada o odpustenie. Láske svojho synovca už nemieni brániť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nebe a dudy na českej Wikipédii.