Nemrut Dağı (sopka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemrut Dağı
stratovulkán
Štát Turecko Turecko
Provincia Bitlis
Nadmorská výška 2 948 m n. m.
Súradnice 38°39′S 42°14′V / 38,650°S 42,233°V / 38.650; 42.233
Geologické zloženie bazalty, ryolity
Posledná erupcia 1692
Poloha sopky na mape Turecka
Poloha sopky na mape Turecka
Wikimedia Commons: Nemrut Volcano
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nemrut Dağı je v súčasnosti neaktívny stratovulkán, nachádzajúci sa vo východnej Anatólii. Je to najzápadnejší vulkán z reťaze vulkánov pri jazere Van a zároveň jediný vulkán v oblasti, ktorého erupcia je historicky doložená.

Vrchol sopky tvorí 9×5 m široká kaldera, ktorá je čiastočne vyplnená vodou (hĺbka 155 m). V kaldere sa nachádza aj malé horúce jazierko (s teplotou až 60 °C), čo je dôkazom pretrvávajúcej aktivity sopky. Postkalderové štádium vulkanizmu zahŕňa produkciu lávových dómov, pyroklastických a lávových prúdov variabilného zloženia - od bazaltov až po ryolity, ktorá sa sústreďovala pozdĺž severojužného zlomového systému na severných okrajoch kaldery. Taktiež dno kaldery je posiate desiatkami malých lávových dómov.

Početné erupcie v holocéne potvrdzujú aj vrstvy uloženého sopečného popola na brehoch jazera Van. Historicky doložená erupcia sa odohrala na severných svahoch sopky v roku 1441 a vyrodukovala dva lávové prúdy. Vulkanická aktivita bola pozorovaná aj neskoršie (1597, 1692), ale nie je upresnené vulkanické centrum ani produkty tejto aktivity.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]