Niger (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Niger
rieka
rieka Niger v Mali (r. 2008)
Štáty Guinea Guinea,  Mali Mali,  Niger Niger,  Benin Benin,  Nigéria Nigéria
Prítoky
 - ľavostranné Kaduna, Sokoto, Benue
 - pravostranné Bani, Béli, Gorouol, Sirba, Tapoa, Mekrou
Zdrojnica
 - výška 850 m
Ústie Guinejský záliv
 - výška m
Dĺžka 4 184 km
Povodie 2 261 763 km² (226 176 300 ha)
Prietok
 - priemerný 6 000 /s
 - maximálny 9 300 /s
rieka Niger na mape
rieka Niger na mape
Wikimedia Commons: Niger River
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Niger je jednou z najväčších riek v Afrike, tiahnuca sa cez 4 000 km vo veľkom oblúku, ktorý sa rozširuje k severu z Guiney do Mali predtým ako sa vracia späť na juh a raziac si cestu Nigerom a Nigériou sa vlieva do Guinejského zálivu.

Rieka má relatívne čistú vodu, unáša totiž asi len desatinu sedimentov v porovnaní s Nílom. Rieka preteká štítovými oblasťami, ktoré neposkytujú toľko jemného materiálu, predovšetkým ílu a prachu. Niger sa každoročne rozvodňuje. Záplavy začínajú v septembri a končia v máji. Jeho povodie má rozlohu asi 1 milión km², jeho väčšiu časť tvoria savany.

Delta rieky[upraviť | upraviť zdroj]

Delta rieky Niger ústi do Guineiského zálivu, teda do Atlantického oceánu. Je jednou z najväčších delt, ktorej nadmorská časť zaberá 75 000 km² a má šírku asi 300 km. Hrúbka nanesených sedimentov v delte dosahuje 12 km.[1]. Jej najstaršie sedimenty majú spodnokriedový (albský) vek, ale samotný vývoj delty nastal až počas paleocénu a eocénu. Nadmorská časť delty bola pôvodne pokrytá dažďovými pralesmi. Od 19. storočia však bolo toto územie kultivované, rozvinulo sa tu pestovanie palmy olejovej. Oblasť je husto obývaná, hlavne v oblasti mesta Port Harcourt. V súčasnosti tu nadobúda rozmach ťažba ropy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Doust, H., Omatsola, E., 1990, Niger Delta. In: Edwards, J.D. & Santogrossi, P.A. (Editori) Divergent/Passive Margin Basins. AAPG Memoir, 48, s. 201–238

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]