Nikifor Krynicki

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Nikifor)
Nikifor Krynicki
rusínsky naivný maliar
rusínsky naivný maliar
Narodenie25. máj 1895
Krynica-Zdrój, Poľsko
Úmrtie10. november 1968 (73 rokov)
Folusz, Poľsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Nikifor Krynicki

Nikifor Krynicki (* 25. máj 1895, Krynica-Zdrój – † 10. október 1968, Folusz), vlastným menom „Epifaniusz Drowniak“, bol významný rusínsky (łemkovský) naivný maliar, ktorý žil a tvoril v poľských kúpeľoch Krynica Zdrój.

Takmer celý život žil nedocenený osamote a v biede, v zajatí psychickej choroby. Jeho diela boli ocenené až ku koncu jeho života a dnes je pokladaný za jedného z najvýznamnejších naivných maliarov. V centre mesta Krynica Zdrój je múzeum Nikiforových prác.

Totožnosť Nikifora Krynického bola úradne vytvorená až v roku 1962, keď bol súdne do matriky zapísaný s fiktívnymi údajmi na žiadosť predsedu Mestskej národnej rady v Krynici. Epifaniusz Drowniak prijal občiansky preukaz na fiktívne meno Krynicki zrejme v obave pred možnými represiami úradov. Samotný Nikifor sa vždy podpisoval ako „Nikifor“, „Netyfor“ alebo „Matejko“.

Nikiforov talent sa prejavil hlavne v jeho tvorbe malých obrázkov, na krajoch zošitov a na útržkoch papierov, na ktoré maľoval autoportréty, náboženské témy a obrazy z Krynice. Za svoj veľmi plodný život namaľoval niekoľko desiatok tisíc kresieb a obrazov.

Posledné roky Nikiforovho života sa stali námetom pre film poľského režiséra Krzysztofa Krauze „Mój Nikifor“ s Krystynou Feldman v úlohe Nikifora.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]