Northern Ireland Science Park

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Northern Ireland Science Park je vedecký park v Severnom Írsku, nachádza sa približne 2,5 kilometra od centra Belfastu. Park je na prístavnom ostrove Queen Island. Vedecký park profituje z dobrého napojenia na diaľničnú sieť a svojej polohe blízko centra mesta, letiska George Best Belfast City, medzinárodného letiska a prístavu.

Spoločnosť vytvára viac ako 400 000 metrov štvorcových flexibilného pracovného priestoru. V súčasnosti (2010) tu existuje viac ako štyridsať spoločností, ktoré pôsobia v odvetviach ako sú informačné a komunikačné technológie, biológia, inžinierstvo a biotechnológie.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vedecký park bol pôvodne koncipovaný na základe Dohody z Veľkého piatku v roku 1998, ktorý určil spôsob financovania vedeckých a priemyselných parkov v Severnom Írsku. Nezisková nadácia Northern Ireland Science Park bola založená v roku 1999 univerzitou v Ulsteri, Queens University Belfast a členmi obchodnej komunity. Väčšina finančných prostriedkov pochádzala z vládnej iniciatívy, s úmyslom, že park sa stane samostatným. Naplánovaných bolo 12 budov, ktoré sa mali rozprestierať na ostrove Queens Island, vrátane inovačného centra pre menšie priemyselné podniky, univerzitný inštitút pre elektroniku, komunikáciu a informačné technológie, ako aj väčšie podniky a výrobné firmy.

Vybavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Northern Ireland Science Park má v súčasnosti 6 budov v prevádzke, ktoré ponúkajú 210 000 metrov štvorcových čistej prenajímateľnej pracovnej plochy, spolu s ďalšími verejnými a konferenčnými priestormi. V lete 2009 Northern Ireland Science Park otvoril prvú budovu z nového komplexu Concourse. Priestor prilákal významných nájomníkov ako sú SAP, Intel a Fidessa Polaris, rovnako ako aj expandujúce miestne spoločnosti.

  • Innovation Centre má 56 000 m² a bolo prvým stavebným projektom Northern Ireland Science Parku. Nájomníci v ňom využívajú viacúčelové pracovné priestory prispôsobiteľné od mokrých laboratórií až po kancelárie.
  • Legacy Building budova bola otvorená začiatkom roku 2006. Má rozlohu 23 000 m² je dvojpodlažná. Poskytuje priestory pre väčšie firmy a nové začínajúce firmy.
  • White Star House budova má rozlohu 40 000 m² a bola otvorená v lete 2006. Pracuje tam 350 odborných pracovníkov.
  • ECIT Research Institute je výskumné centrum zastrešujúce medzinárodne uznávané poznatky Queens University v Belfaste v oblasti elektroniky a výpočtovej techniky. ECIT je priekopníkom v inováciách v kľúčových oblastiach modernej technológie a poskytuje technické vybavenie pre podporu rastu nových spoločností.
  • The Concourse Building One je budova dokončená v septembri 2009. Budova je prvou z troch stavieb, ktoré budú tvoriť jeden vzájomne prepojený komplex s veľkými obdĺžnikovými podlažiami. Túto budovu tvorí päť poschodí s rozlohou 50 000 m², je plne klimatizovaná a vetraná a poskytuje flexibilné riešenia priestorov.
  • The Pump House je národná kultúrna pamiatka, nachádzajúca sa pri Northern Ireland Science Parku. Obrovská lodenica, kde bol zostrojený Titanic sa zachovala ako pamiatka. V Pump House sa nachádza kaviareň a návštevnícke centrum.

Partneri[upraviť | upraviť zdroj]

Northern Ireland Science Park je partnerom Queens University Belfast, univerzity v Ulsteri a je financovaný Severoírskym ministerstvom podnikania, obchodu a investícií a Medzinárodným fondom pre Írsko. Northern Ireland Science Park úzko spolupracuje s Invest NI, agentúrou pre hospodársky rozvoj a mestskou radou v Belfaste.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka (po anglicky)