Nový román

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nový román (fr. Nouveau roman, niekedy nazývaný aj antiromán) je druh experimentálnej literatúry a typ románu, ktorý vznikol v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia vo Francúzsku.

Charakteristické preň je odmietnutie klasického podania románového deja a postáv. Uprednostnená je forma pred obsahom, príbeh sa neodvíja chronologicky a chýba logická nadväznosť. Postavám chýba vnútorný svet, nie sú tu vnútorné monológy a meno hrdinu čitateľ často ani nepozná. Prostredie nie je celistvé, miesto, kde sa dej odohráva je popísané len veľmi všeobecne (napríklad „ulica“, „mesto“). Udalosti sú opisované iba zvonka, u postáv sledujeme ich mimiku, gestá, ale nepoznáme ich vnútorné pocity. Na čítanie môže byť tento literárny žáner veľmi obťažný.

Jeden z predstaviteľov nového románu, Alain Robbe-Grillet, počas svojho života napísal viacero teoretických článkov týkajúcich sa románu, ktoré boli neskôr publikované v zbierke Pour un Nouveau Roman, kde označil viacero konvenčných čŕt románu za „zastarané“.

Francúzski predstavitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenskí predstavitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nouveau roman na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).