Preskočiť na obsah

Nočná pyramída

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nočná pyramída
Typ relácie publicistický
Moderátori Gabriela Angibaud
Blažena Bóoczová
Ľudovít Jakubove - Mravec
Katarína Martinková
Stano Ščepán
Zuzana Šebestová
Sandra Vychlopenová
Krajina Slovensko Slovensko
Produkcia
Dĺžka časti 95 min.
Vysielanie
TV 2000 – súčasnosť
Rádio Slovensko

Nočná pyramída (NP) je talkshow Slovenského rozhlasu, vysielaná na rozhlasovej stanici Rádio Slovensko. Rozhovor vedie moderátor, hosť nemusí byť len „celebrita“. Môže to byť človek z najrôznejších oblastí, ako napr. umenie, kultúra, film, veda, šport či technika. Moderátori svojich približujú ako obyčajných ľudí, nerozprávajú sa s nimi iba o ich profesii či práci. V minulosti prevažovali hostia z kultúry – predovšetkým známi herci a pod., čo sa postupne podarilo zmeniť a dnes sú v NP hostia zo všetkých oblastí života.

Relácia Nočná pyramída sa v rozhlase vysiela od septembra roku 2000. Zaviedol ju vtedajší riaditeľ Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník a vo vysielaní Rádia Slovensko je dodnes.

Obsah vysielaní

[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti bola NP vysielaná každý deň, raz do týždňa bola zdravotnícka NP – teda nie profilová. Hosťami boli lekári a venovali sa zdravotníckym témam – najmä rozličným ochoreniam. NP sa vysielala raz do mesiaca aj z Banskej Bystrice a Košíc. Od roku 2014 sa ustúpilo od vysielania NP v sobotu a zrušená bola zdravotnícka NP, od roku 2015 prestalo Rádio Slovensko vysielať NP v nedeľu. O roku 2018 spravidla raz do mesiaca (v piatok) ponúka Rádio Slovensko historickú NP, ktorá je venovaná významný výročiam v našej novodobej histórii. Od februára 2023 sa relácia Veda SK stala súčasťou Nočnej pyramídy, ktorá je vysielaná takisto raz mesačne, pričom ide o prepojenie Rádia Slovensko a SAV so snahou o vytvorenie priestoru na popularizáciu špičkových osobností SAV, na prezentáciu zaujímavých vedeckých tém a výsledkov výskumov v širšom spoločenskom kontexte.

Niektoré vydania Nočnej pyramídy mali aj svoju televíznu podobu a to od prelomu rokov 2020/2021 do decembra 2022. Televízne vydania priniesla televízna Trojka a spravodajská televízia RTVS 24.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]