Nupedia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nupedia
Typ stránkyinternetová encyklopédia
Jazykangličtina, nemčina, španielčina, francúzština, taliančina
TvorcaJimmy Wales, Larry Sanger

Nupedia bola webová encyklopédia v angličtine, ktorej články licencované ako voľný obsah písali dobrovoľní prispievatelia so zodpovedajúcimi odbornými znalosťami. Založil ju Jimmy Wales pod hlavičkou firmy Bomis v marci 2000[1] s Larry Sangerom ako šéfredaktorom. Svoju činnosť ukončila v septembri 2003. Je známa predovšetkým ako predchodca Wikipédie.

Nupedia nebola verejne upravovateľná wiki encyklopédia, bola založená na procese peer review (obdoba recenzie), ktorý mal zaručiť kvalitu porovnateľnú s komerčnými encyklopédiami. Požiadavky na prispievateľov do Nupedie boli pomerne vysoké – "Redaktori by mali byť vo svojom odbore skutočnými expertmi a (s niekoľkými výnimkami) mali by vlastniť titul PhD.". Na druhú stranu však mali experti pracovať na článkoch zadarmo.

Dejiny Nupedie[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Nupediu založil Jimmy Wales spolu s Larrym Sangerom v marci roku 2000. Tento projekt sa zrealizoval za pomoci časopisu Bomis, ktorý Nupediu financoval.

Články na Nupediu písali odborníci, ktoré boli pred zverejnením skontrolované a overené ďalšími expertmi. Články boli pôvodne distribuované na základe licencie Nupedia Open Content License, ale na odporúčanie Richarda Stallmana v januári roku 2001 prešli na GNU License (GFDL). V tom istom období Stallman spustil svoj taktiež encyklopedický GNUPedia-Projekt, ktorý bol pre Nupediu veľkou konkurenciou.

Na Nupedii sa pracovalo byrokratickým spôsobom, čo malo za následok, že sa vytvorilo len veľmi málo, aj keď kvalitných článkov. [2]

Wikipédia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 spustili tvorcovia Nupedie projekt s názvom Wikipédia. Cieľom Wikipédie bolo, aby sa písania článkov chopili aj ne-odborníci. Verili, že sa im medzi neodbornými článkami podarí nájsť aj kvalitné, ktoré by po spracovaní mohli vložiť do Nupedie, teda zrýchliť písanie článkov. Wikipédia však mala väčší úspech ako tvorcovia očakávali. Počet článkov na Wikipédii sa tak rýchlo rozrastal, že v roku 2002 rozširovanie Nupedie pozastavili a následne v roku 2003 ju stiahli zo sociálnej siete.

Pred ukončením svojej činnosti Nupedia vyprodukovala 25 článkov[3], ktoré prešli celým schvaľovacím procesom a 74 ďalších článkov bolo vo vývoji.

Larry Sanger neskôr projekt Wikipédia opustil. Domnieval sa totiž, že je Wikipédia nezrealizovateľná kvôli jej ľahkej dostupnosti. V roku 2005 viedli Sanger a Wales konflikty. Podľa písomných dôkazov Wales spochybnil, že by bol Sanger spoluzakladateľom Wikipédie. Larry Sanger si založil novú encyklopedickú stránku s názvom Citizendium, ktorá funguje aj dodnes. [2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.theatlantic.com/doc/200609/wikipedia/
  2. a b Nupedia - History [online]. web.archive.org, 2012-01-06, [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. Archivované 2012-01-06 z originálu.
  3. Chen Shun-Ling: Self-governing online communities in Web 2.0: privacy, anonymity and accountability in Wikipedia (PDF; 950 kB) Albany Law Journal. 5. May 2010.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nupedia