Obezita (House)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čast seriálu Dr. House
"Obezita"
Časť č. HOU-116
Pôvodné uvedenie 29. marec 2005
Autor/i Thomas L. Moran
Režisér/i Fred Gerber
Konečná diagnóza Cushingov syndróm
Chronológia častí
←  Predošlá Nasledujúca  →
Pravidlá podsvetia Kandidát

Obezita (anglicky: Heavy) je šestnásta epizóda z prvej série seriálu Dr. House.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným pacientom tejto epizódy je 10-ročné obézne dievča Jessica, ktorá pri telocviku dostala infarkt. Medzi tímom vzniká napätie potom, čo im House oznámi, že mu Vogler nariadil vyhodiť jedného z nich. Tím vymýšľa teórie týkajúce sa Jessykynej váhy a domnievajú sa, že má syndróm X (tzn. že telo nespracuváva inzulín). Počas epizódy navštívi Vogler individuálne všetkých členov tímu a pýta sa ich čo si myslia a či chcú zostať. Je zrejmé, že Chase donáša Voglerovi, ale nikto to zatiaľ nevie. Medzi Chaseom a Cameronovou vznikajú veľké nezhody. Jessica dostáva psychózu, ktorú spôsobila hypoglykémia. Foreman zistí, že Jessica brala prášky na chudnutie a tie mohli spôsobiť zrazeniny. Po nejakej dobe začína krvácať a objavuje sa nekróza tkaniva na jej hrudi. Zvažuje sa radikálna mastektomia (t. j. amputácia pŕs). House sa domnieva, že Jessikyn malý vzrast, ktorý by nemal byť, vzhľadom k výške jej rodičov, môže mať niečo spoločného s hormónmi a že príčinou jej ochorenia je Cushingov syndróm. Použijú magnetickú rezonanciu, aby zistili zdroj hyperkortisonizmu. Nájdu tumor v hypofýze, ktorý spôsobil všetky problémy.

Medzitým House na ambulancii lieči ženu, ktorá prišla s tým, že ju pálí záha. House najprv myslel, že je tehotná, ale nakoniec zistil, že má 15-kilový tumor na vaječníku. Odmieta však chirurgické odstranenie, pretože má rada svoje telo, a že sa manželovi takto páči. Za Houseom príde nešťastný manžel, ktorý ho prosí, aby jej dohovoril. Pritom mu dá fotky ich 6 detí. Podľa dedičných znakov House zistí, že niekoľko z detí nie sú potomkovia pacientkynho manžela. Po rozhovore s pacientkou následne ide na operáciu.

Ku koncu epizódy vraví House Voglerovi, že vyhodí Chasea. Vogler však toto rozhodnutie odmietol s tým, aby vybral niekoho iného. To House odmietne. Vogler ho však vyhráža, že zruší celé oddelenie.

Diagnózy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zátěž (Dr. House) na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]