Ogre (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ogre
mesto
pohľad na mesto
Vlajka
Erb
Štát Lotyšsko Lotyšsko
Súradnice 56°49′7″S 24°36′20″V / 56,81861°S 24,60556°V / 56.81861; 24.60556
Rozloha 13,6 km² (1 360 ha)
Obyvateľstvo 25 380 (2016) [1]
Mestské práva 1928
Primátor Egīls Helmanis
Časové pásmo VEČ (UTC+2)
 - letný čas VELČ (UTC+3)
Poloha mesta v rámci Lotyšska
Poloha mesta v rámci Lotyšska
Webová stránka: https://www.visitogre.lv
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Ogre (lit. Uogrė; rus. ОгреOgre; nem. Oger) je mesto v Lotyšsku, vzdialené 36 km od hlavného mesta, Rigy. Mesto Ogre sa nachádza v historickom regióne Vidzeme a rozkladá sa na sútoku riek Ogre a Daugava. V meste sa nachádza aj cintorín s pozostatkami nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas prvej a druhej svetovej vojny, prípadne zomreli v zajatí v rokoch 19441951.

O meste[upraviť | upraviť zdroj]

Najstaršími obyvateľmi regiónu boli Livónci. Mesto Ogre získalo svoj názov podľa rieky Ogre, ktorá sa v starých prameňoch nazývala Vōgene (Wogene, Woga). Hovorí sa, že Katarína I. dala rieke jej súčasné meno; keďže v rieke žilo veľa úhorov, bola to rieka Ogre (rus. угри).

V čase stavania železničnej trate RigaDaugavpils, (ktorá bola dokončená v roku 1861) vznikli v okolí Ogre chaty, letné reštaurácie a altánky. V roku 1885 dostalo tamojšie stredisko štatút obce.

Počas prvej svetovej vojny bola v meste väčšina skorších budov zničená delostreleckou paľbou. V roku 1928 sa Ogre oficiálne stalo mestom. Až do druhej svetovej vojny bolo mesto spolu s Jūrmalou, Saulkrasti a Siguldou jedným z najvýznamnejších letných letovísk v Lotyšsku.

Počas sovietskej nadvlády boli v meste znárodnené všetky reštaurácie, penzióny, sanatóriá a hostince. Mesto bolo centrom okresu Ogre do roku 2009.

V meste sa nachádza stredná škola Jaunogres vidusskola, ktorá je jediným vzdelávacím zariadením dostupným pre etnické menšiny v okrese Ogre s ruským vyučovacím jazykom.

Mesto Ogre býva označované, za „najzelenšie“ mesto v Lotyšsku. V meste sa každoročne konajú rôzne hudobné festivaly a slávnosti.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ogre na anglickej Wikipédii.