Oldřich Prefát z Vlkanova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oldřich Prefát z Vlkanova
český spisovateľ, matematik, astronóm a cestovateľ
Narodenie12. máj 1523
Praha, Česko
Úmrtie26. júl 1565 (42 rokov)
Praha, Česko

Oldřich Prefát z Vlkanova (* 12. máj 1523, Praha – † 26. júl 1565, Praha) bol český spisovateľ, matematik, astronóm a cestovateľ.

Pochádzal z bohatej mešťianskej erbovej rodiny. Študoval vo Wittenbergu, Lipsku, Benátkach, Ríme a Prahe. V rokoch 15461547 absolvoval cestu do Palestíny, v roku 1552 navštívil Španielsko.

V Prahe na Uhelném trhu zdedil dom a založil v ňom dielňu na výrobu meracích prístrojov a astronomických a matematických pomôcok.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestyny, to jest do krajiny někdy Židovské, země Svaté, do města Jeruzaléma k Božímu hrobu, kteraužto cestu s pomocí Pána Boha všemohúcího šťastně vykonal Voldřich Prefát z Vlkanova léta Páně MDXXXXVI. – často sa používa názov: Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny. Tento cestopis je veľmi presný a popisný. Patrí medzi najlepšie resp. najpresnejšie cestopisy tejto doby nielen v Čechách.

Erb[upraviť | upraviť zdroj]

Štít je vertikálne rozdelený na polovice (modrú a červenú), cez obe polovice je umiestnený biely vlk s vyplazeným jazykom a zlatým obojkom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]