Operácia Aroš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Operácia Aroš bol krycí názov pre rozsiahlu paradesantnú akciu organizovanú GRU, pri ktorej malo byť od augusta 1941 zo ZSSR vysadených do priestoru Slovenska a Protektorátu Čiech a Moravy sedem výsadkových skupín so spravodajskými a diverznými úlohami. Vysadiť se podarilo päť skupín a potom bola táto operácia zastavená z dôvodu nepriaznivého vývoja na fronte.

Vznik a ciele[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi hlavné ciele, ktorých splnenie sa od operácie Aroš očakávalo bolo znovuaktivizovanie predvojnových spravodajských štruktúr a sietí, ktoré GRU v Československu vybudovala. K ďalším úlohám patrilo vytvorenie nových štruktúr a ich zameranie sa nielen na spravodajstvo, ale aj na diverzné akcie v prospech Sovietskeho zväzu.

Členovia výsadkov boli štandardne vybavovaní civilným odevom, dávkou potravín, finančnou hotovosťou, falošnými dokladmi, prostriedkami na diverznú činnosť (ručné granáty, výbušniny a chemikálie na výrobu výbušnín) a osobnými zbraňami. Niektoré skupiny boli vybavené rádiostanicami a šifrovacími kľúčmi. Lietadlá so skupinami štartovali z letiska v Brovaroch pri Kyjeve.

Výsadky[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý výsadok tvorili Rudolf Mišutka a Peter Jágrik. Ich cieľom bolo aktivizovať diverznú činnosť na Považí. Výsadok plánovaný v oblasti Malej Fatry 18. augusta 1941 v noci však zlyhal. V dôsledku navigačných chýb boli parašutisti vysadení v Poľsku medzi Tarnovom a Krakovom a navzájom sa nestretli. Jágrik sa dostal na Slovensko a skrýval sa v Brvništi. Mišutka však bol zajatý gestapom ešte na Poľskom území. Neskôr bol vypočúvaný v Brne a napokon odovzdaný ÚŠB. Pri vypočúvaní vyzradil gestapu známe plány celej operácie aj jej personálne obsadenie. To malo fatálne dôsledky pre všetky ostatné výsadky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Operace Aroš na českej Wikipédii.