Owen Wilson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Owen Wilson
Owen Wilson v roku 2011 na filmovom festivale v Cannes
Celé menoOwen Cunningham Wilson
Narodenie 18. november 1968 (55 rokov)
Dallas, Texas, USA
Povolanieherec, komik, scénarista, producent
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
PriateľkaCaroline Lindqvist
Deti3
RodičiaRobert Andrew Wilson, Laura Cunningham Wilson

Owen Cunningham Wilson (* 18. november 1968, Dallas, Texas, USA) je americký herec, komik a scenárista.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Dallase fotografke Laure Cunningham Wilson a Robertovi Andrewovi Wilsonovi, pracovníkovi a operátorovi vo verejnej televíznej stanici. Má staršieho brata Andrewa a mladšieho Luka, ktorí sú obaja herci a zaoberajú sa filmárstvom. Jeho rodina pochádza pôvodne z Massachusetts a jedná sa o írskych Američanov.

Zo základnej školy bol v desiatom ročníku vylúčený, pretože ukradol učebnicu, aby si pomohol s domácou úlohou. Na strednú školu chodil na New Mexico Military Institute v Novom Mexiku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvá filmová úloha bola vo filme Wesa Andersona Grázli. Neskôr s Andersenom pracoval na dalších filmoch – Ako som balil učiteľku a Taká zvláštna rodinka. Posledný film bol kriticky aj komerčne úspešný. Wilson bol za úlohu v tomto filme nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší pôvodní scenár.

Začal rýchlo získavať úlohy vo vysokorozpočtových filmoch ako napríklad Opravár, režírovaný Benom Stillerom. Po menších úlohách v akčných filmoch ako Anakonda, Armageddon a Zámok hrôzy, sa objavil aj v dvoch dramatických úlohách Polnoc nikdy nekončí a hlavnú úlohu sériového vraha vo filme The Minus Man.

V roku 2000 sa celosvetovo preslávil úlohou vo filme Vtedy na východe, kde sa objavil po boku akčnej hviezdy Jackieho Chana. Film mal celosvetovú tržbu viac než 100 miliónov dolárov. Úspech pokračoval úlohou po boku Bena Stillera a Willa Ferrella vo filme Zoolander.

V roku 2002 hral spolu s Eddiem Murphym vo filme Som agent. O rok neskôr sa objavil s Jackiem Chanom vo filme Šanghajskí rytieri. Kvôli zaneprázdnenosti, nemohol spolupracovať s Wesom Andersonom na scenári filmu Život pod vodou, ale prijal v ňom úlohu syna Billa Murraya Neda Plimptona. Táto úloha bola napísaná priamo pre Wilsona.

V roku 2005 sa objavil spolu s Vincom Vaughneom vo filme Ako uloviť družičku. V rovnakom roku stvárnil postavu Neila Kinga vo filme Príbeh Wendella Bakera, ktorí zrežírovali jeho bratia. V nasledujúcom roku prepožičal hlas postave auta Bleskového McQueena v animovanom filme Walta Disneyho a štúdia Pixar - Autá, túto postavu nadaboval aj v nasledujúcich filmoch Autá 2 a Autá 3. Spolu s Kate Hudson účinkoval vo filme My dvaja a magor a spolu s Benom Stillerom hral v komédii Noc v múzeu a objavil sa aj v ďalších dvoch pokračovaniach Noc v múzeu 2 a Noc v múzeu tajomstvo hrobky.

Zahral si aj v ďalšom filme Wesa Andersona Darjeeling s ručením obmedzeným. Nasledovali filmy Marley a ja, filmová adaptácia memoáru Johna Grogana, v ktorom hral s Jennifer Aniston. V roku 2011 stvárnil hlavnú úlohu vo filme Woodyho Allena Polnoc v Paríži, za ktorý bol nominovaný na Zlatý glóbus. V roku 2015 si zahral v akčnom trileri Na úteku a o rok neskôr si zahral vo filme Zoolander 2. V roku 2017 si zahral v dráme Obyčajná tvár.

Média ho po boku Vince Vaughna, jeho brata Luka Wilsona, Jacka Blacka, Bena Stillera a Willa Ferrella zaradila do skupiny hercov Frat Pack, s ktorými sa často objavuje vo filmoch.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2007 bol Wilson prevezený do nemocnice, média hovorili o pokuse o samovraždu. Jeho právnik neskôr vyhlásil, že sa herec lieči kvôli depresií. Na verejnosti sa Wilson objavil až v októbri 2007 v Los Angeles na premiére filmu Darjeeling s ručením obmedzeným. Wilson sa k tomuto incidentu verejne nikdy nevyjadril. Má celkovo tri deti, každé má s inou partnerkou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Owen Wilson

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Owen Wilson na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).