Pasifaé

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pasifaé drží na kolenách Minotaura, detail nádoby z obdobia 340 - 320 pred Kr. z etruského mesta Vulci

Pasifaé alebo Pásifaé alebo zastarano Pasifae (gr. Πασιφάη - Pasifaé/iný prepis Pásifaé; lat. Pasiphaë) bola grécka mytologická bytosť, dcéra boha slnka Helia a nymfy Kréty, manželka krétskeho kráľa Minoa.

O jej životnom príbehu sa v gréckych mýtoch spomína veľmi málo. So svojím manželom mala šesť detí - štyroch synov (Deukalióna, Glauka, Androgea a Katrea a dve dcéry (Ariadnu a Faidru).

Po čase sa zaľúbila do posvätného bieleho býka a porodila obludu: chlapca s býčou hlavou Minotaura. Za neveru ju jej manžel kruto potrestal - dal ju zašiť do kravskej kože a vydal ju napospas divému býkovi, ktorý ju roztrhal.

Že jej syn Minotaurus neskôr výrazne zasiahne do gréckych mýtov nemohla tušiť.

Jej podobu poznáme z niekoľkých antických vyobrazení; najznámejšie sú dve nástenné maľby: Daidalos predvádza Pasifaé drevenú kravu z Domu Vettiovcov v Pompejach a freska Pasifaé pochádzajúca z 1. - 2. stor. po Kr. (dnes vo Vatikánskych múzeách). Známe je aj literárne spracovanie tragického príbehu Pasifaé - starogrécky dramatik Euripides ho zahrnul do svojej tragédie Kréťanky, z ktorej sa však zachovali iba malé zlomky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pasifaé

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • V. Zamarovský, Bohovia a hrdinovia antických bájí, Mladé letá, Bratislava 1980
  • J. Parandowski, Mytológia, Tatran, Bratislava, 1980